OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

UNICEF "Glas za dečiji Spas"

amlramzes | 24 Novembar, 2011 19:23

Naša misija

Mi zastupamo zaštitu dečijih prava, pomažemo da se zadovolje osnovne potrebe dece i prošire mogućnosti da deca razviju svoje pune potencijale.

 

  (Dalje)

"BITKA ZA BEBE" - BITKA ŽIVOTA

amlramzes | 24 Novembar, 2011 17:47

 

Suočeni smo sa problemom da su inkubatori u Srbiji stari i po 40 godina. Ovim inkubatorima je odavno istekla garancija, rezervne delove za njih je gotovo nemoguće nabaviti, a servisiranje postaje nemoguća misija. Zastarela oprema ne samo što ne pruža bebama adekvatnu negu, već dodatno otežava njihovu ionako pretešku borbu za život. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u Evropi 15%. Takvo stanje ne može više da se toleriše. Problem koji želimo da rešimo je mnogo ozbiljniji od zastarelosti opreme. Pod ovakvim okolnostima u pitanje je dovedeno osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Zdravstvenim institucijama u Srbiji je, da bi zaštitile to pravo, potrebno 100 novih, savremenih inkubatora.

 

Beograd -- Fond B92 poziva sve kompanije i pojedince da se pridruže akciji "Bitka za bebe", kako bi se obezbedio novac za kupovinu 100 inkubatora za zdravstvene centre. (Dalje)

Nacionalni parkovi Afrike

amlramzes | 24 Novembar, 2011 14:41

 NP: Etoša, Mana Puls, Zambezi, Amboseli, Njanga, Matopo

Nacionalni park Etoša (engl. Etosha National Park) se nalazi u Namibiji, južnoj Africi.

 

 (Dalje)

Serengeti / Masai Mara

amlramzes | 24 Novembar, 2011 13:45

 

Nacionalni park Serengeti

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Svetska baština Uneska-Upis 1981.  (5. sednica)

Koordinate: 2° 20' JGŠ, 34° 34' IGD

Nacionalni park Serengeti se nalazi u oblasti Serengeti u Tanzaniji. Najpoznatiji je po godišnjoj migraciji preko miliona gnua i dvesto hiljada zebri.

 (Dalje)

Tiski cvet (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:59

Palingenia longicauda –Tiski cvet- insekt koji danas naseljava samo neke delove Tise i njenih pritoka na teritioriji Srbije i Mađarske.

 (Dalje)

Jelenak (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:00

 

Jelenak (Latinski: Lucanus cervus) pripada tvrdokrilcima i najpoznatiji je insekt iz porodice Lucanidae koja naseljava šume.

 (Dalje)

Buba Nosorog (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 18:48

 

Buba Nosorog pripada podfamiliji (Dynastinae) iz familije Skarabej buba (Scarabaeidae).

 

 (Dalje)

Crvena panda

amlramzes | 20 Novembar, 2011 17:32

Crvena panda

Pande se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice.Ipak, ono što je manje poznato je da pored velike pande koju možemo videti u većini emisija, danas postoji i njen mnogo manji rođak-crvena panda.Ova simpatična stvorenja se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice,a njihova populacija je u proteklih pola stoleća  opala za četrdeset procenata.

 

 (Dalje)

Snežni leopard

amlramzes | 20 Novembar, 2011 12:21

 

Snežni leopard

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Snežni leopard (Uncia uncia ili Panthera uncia) je velika mačka koja nastanjuje planinske krajeve centralne i južne Azije.

 (Dalje)

BELI TIGAR

amlramzes | 17 Novembar, 2011 18:59

 

BELI TIGAR

U poredjenju sa narandzastim tigrovima bez belog gena, beli tigrovi imaju tendenciju da budu veci kako na rodjenju,tako i kao odrasle jedinke.Uprkos svojoj neobicnoj obojenosti, njihova velicina moze biti prednost u divljini.Histerozigotni narandzasti tigrovi, takodje imaju tendenciju da budu veci od drugih narandzastih vrsta tigrova. (Dalje)

SIBIRSKI TIGAR

amlramzes | 17 Novembar, 2011 18:41

 

Sibirski tigar ili mandžurski tigar (Panthera tigris altaica) je jedna od podvrsta tigra. Sibirski tigrovi su kritično ugrožena vrsta životinja i vrlo ih je malo u prirodi — oko 400 jedinki. U zatočeništvu ima oko 600 jedinki.

 

 (Dalje)

SLONOVI

amlramzes | 17 Novembar, 2011 12:44

 

Najveći kopneni sisari na zemlji. Najveći slon koji je ubijen 1974. godine u južnoj Angoli bio je težak 12 240 kg. Neki ih smatraju darom od Boga, neki kao turistička atrakcija, stalan izvor bogatstva, a oni su u stvari samo još jedna  ugrožena vrsta.

 (Dalje)

CRNI NOSOROG

amlramzes | 16 Novembar, 2011 16:30

 

Crni nosorog (Diceros bicornis)

-je veliki afrički sisar iz reda kopitara koji naseljava istočne i centralne delove Afrike uključujući Keniju, Tanzaniju, Kamerun, Južnu Afriku, Namibiju i Zimbabve. Iako u nazivu stoji "crni", ovi nosorozi imaju više sivo-belu boju kože.

 (Dalje)

BELI NOSOROG

amlramzes | 16 Novembar, 2011 16:27

 

Nosorozi (Rhinocerotidae) su porodica neparnoprstaša (Perissodactyla) u kojoj je pet vrsta. Žive u Africi i Aziji.

 

 (Dalje)

USKORO NA BLOGU / POSLEDNJE DODATO

amlramzes | 15 Novembar, 2011 21:05

U ovom odeljku će te se moći informisati o člancima koji su u pripremi i onima poslednje dodatim

(urednik bloga)!  (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb