OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

SLONOVI

amlramzes | 17 Novembar, 2011 12:44

 

Najveći kopneni sisari na zemlji. Najveći slon koji je ubijen 1974. godine u južnoj Angoli bio je težak 12 240 kg. Neki ih smatraju darom od Boga, neki kao turistička atrakcija, stalan izvor bogatstva, a oni su u stvari samo još jedna  ugrožena vrsta.


Kao “prethodnici tenkova” (zbog svoje veličine i snage) koristili su se u ratovima, pa je tako Hanibal sa njima prešao Alpe. I danas igraju veliku ulogu u mnogim kulturama i religijama. Životni vek im je oko 70 godina.

Afrički slon je najveći kopneni sisar na Zemlji. Ranije je živeo na području između Sahare i juga Afrike i od zapadne obale Afrike do obala Indijskog okeana. Danas je njihova populacija ograničena na nekoliko nacionalnih parkova i fondova u južnoj Africi. Žive pretežno u savanama ali i u močvarama i rečnim dolinama, na planinama do 5000 m, retko zalaze u šume i pustinje (Namib).

Težina im se kreće između 3.5 - 7.5 t, a visoki su oko 4 m, ženke oko 3 m. Očnjaci su im razvijeni u kljove a jedini preostali zubi su 4 kutnjaka koji se menjaju tri puta tokom života. Kada se istroše slonovi više ne mogu žvakati i umiru od gladi. Nemaju znojne žlezde i ne znoje se a uši im služe za rashlađivanje. Imaju ravna leđa (azijski slon ima grbu). Hrane se lišćem, korenjem, korom drveta, travom i voćem. Svaki dan pojedu 100 – 300 kg hrane i popiju do 190 litara vode

Putuju danju ili noću u neteritorijalnim krdima koja mogu dostići brojku od 200 slonova pa čak i 1000. Njihovo društvo se temelji na socijalnoj matrijarhijskoj zajednici. Matrijarh je najstarija ženka koja vodi "klan" od 10 slonova. Članovi klana su srodne ženke i njihovo potomstvo. Mužjaci nakon dostizanja polne zrelosti napuštaju krdo i vode samački život.
Ženke polnu zrelost dostižu između 10 – 12 godine, a plodne su do 50. godine. Slonovi nemaju specifičnu sezonu parenja. Tokom kišnih perioda veća je reprodukcija nego za vrema suše. Ženka nosi oko 22 meseca, nakon kojih se rađa mladunče teško oko 120 kg. Mladunčetu je potrebno i do 15 godina da dostigne polnu zrelost. Ženke mlade imaju svakih 4 do 9 godina

Azijski slon živi na prostoru Šri – Lanke, Indije, Indokine i u jednom delu Indonezije. Manji je od afričkog slona. Težina mu se kreće između 3 - 7 t, a visina između 2 – 4 m. Ima male uši (manje od afričkog), trouglastog oblika. Ono što ga još razlikuje od afričkog slona jesu zakrivljena leđa (grba) i dve izbočine iznad očiju. Pripitomljen je i koristi se vekovima  u šumarstvu i u ceremonijama širom Azije.

Slonovi jedu dnevno velike količine hrane, a često u svom prirodnom staništu zbog njegovog uništavanja od strane ljudi, više ne mogu pronaći dovoljne količine hrane. Lutanje u potrazi za hranom rezultira uništavanjem useva i oštećenjem sela, što sa sobom donosi netrpeljivost i ogorčenje stanovništva. Stanice koje se bave očuvanjem slonova postoje u Africi, a društva koja ih podupiru postoje širom sveta: u Kamerunu, Engleskoj, Nemačkoj, Keniji, Južnoafričkoj Republici, SAD, Zimbabveu, Tajlandu, Švedskoj. Neki parkovi i druga područja koja ljudi sve više naseljavaju, moraju kontrolisati broj slonova takozvanim kontrolisanim ubijanjem ili ih raseljuju na područja koja ih nemaju dovoljno. U razdoblju od 1979. godine do 1989. godine polovina afričkih slonova je ubijeno kako bi se zadovoljili interesi ilegalne trgovine robom od slonovače.

Slonovača je naziv za materijal od zuba i kostiju. Najčešće se dobija od slonovih kljova ali se može dobiti i od zuba divlje svinje i morža. Različite vrste slonovače se razlikuju po boji, a spektroskopskom metodom, moguće je razlikovati slonovaču azijskog i afričkog slona.

Potražnja za slonovačom i dalje ima katastrofalne posledice za populacije slonova u središnjoj Africi gde je njihov broj u neprestanom padu. Akt o očuvanju afričkog slona iz 1988. god danas se sprovodi i on zabranjuje bilo kakvu trgovinu slonovačom.
Istraga sprovedena u periodu od 2004. godine do 2005. godine otkrila je da se hiljade predmeta od slonovače prodaje u 5 evropskih zemalja: Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Velika Britanija. Takođe je otkriveno da se u poslednjih 12 godina trgovalo sa 125 tona slonovače, od toga je bilo 30 000 kljova.

Neki parkovi i druga područja koja ljudi sve više naseljavaju, moraju kontrolisati broj slonova takozvanim kontrolisanim ubijanjem ili ih raseljuju na područija koja ih nemaju dovoljno, jer ekosastav na određenom području može bez trajnih posledica prehraniti samo određeni, ograničeni broj slonova.

 

  

Krijumčarenje slonova

Iz Tajlanda se u Australiju prenose slonovi, pa grupe za zaštitu životinja u  toj zemlji na sve načine pokušavaju da ubede svoju vladu u štetnost tog  vida trgovine. Indijski slonovi su izuzetno ugrožena vrsta, a prodaju se u  bogatim zemljama da bi radili u cirkusima ili živeli u privatnim zoološkim  vrtovima.

Jedna grupa pokušava da spreči transport slonova za Australiju, ogorčena je nemarom svoje vlade i spremna da učini sve za životinjski  svet. Finan Kotirosenani iz tog udruženja za zaštitu životinja kaže da su  vlasti Tajvana smešne. "Oni uvek kažu da treba zaboraviti prošlost i biti  pažljiviji ubuduće. To nikada ne bude tako. Nikako da nauče lekciju, pa  se sve iznova događa. Mislim da je sada došao momenat da ih snažno  pritisnemo i da ih naučimo pameti", kaže on.

Grupa Kanhaburi nije obično udruženje za zaštitu životinja. Svoje akcije  pažljivo planiraju, uzimaju uzorke krvi svih tajlandskih slonova, pa ako se  negde u svetu pojavi slon čija krv odgovara uzorcima, oni će tužiti  vlasnika, i to pred Ujedinjenim nacijama. Nititorn Lamuela, advokat, kaže  da će prvo tražiti od vrhovnog suda da zaustavi transporte i vrati one  slonove koji su poslati u Australiju. "Potom ćemo podneti krivičnu prijavu  protiv trgovaca na osnovu zakona o sprečavanju trgovine divljim  životinjama jer sumnjamo da je do toga došlo. I treće, tražićemo pomoć  od Ujedinjenih nacija", kaže on.

Na Tajlandu slonovi važe za svete životinje. Ima ih svega nekoliko hiljada,  a borci za zaštitu životinja su ponosni što su uspeli da spasu osam  slonova.

2011-11-17 

 

Komentari

Mogli bi malo više da napišete o njima i koliko su ugroženi!!!!!!!

Jovana | 15/11/2012, 14:40

Trebali ste više da pišete koliko su slonovi ugroženi,kako se razmnožavaju,kako jedu....Ali u svakom slučaju,dobro je.

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb