OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Afrika-kriza

amlramzes | 24 Novembar, 2011 20:32

 

POMOZIMO GLADNU DECU AFRIKE

 

Glad je i zvanično proglašena u Somaliji. U Keniji i Etiopiji situacija je kritična i pogoršava se iz dana u dan. U ovim područjima došlo je do retkog spleta okolnosti koji situaciju čini jako teškom. Konflikt u Somaliji ne jenjava. (Dalje)

UNICEF "Glas za dečiji Spas"

amlramzes | 24 Novembar, 2011 19:23

Naša misija

Mi zastupamo zaštitu dečijih prava, pomažemo da se zadovolje osnovne potrebe dece i prošire mogućnosti da deca razviju svoje pune potencijale.

 

  (Dalje)

"BITKA ZA BEBE" - BITKA ŽIVOTA

amlramzes | 24 Novembar, 2011 17:47

 

Suočeni smo sa problemom da su inkubatori u Srbiji stari i po 40 godina. Ovim inkubatorima je odavno istekla garancija, rezervne delove za njih je gotovo nemoguće nabaviti, a servisiranje postaje nemoguća misija. Zastarela oprema ne samo što ne pruža bebama adekvatnu negu, već dodatno otežava njihovu ionako pretešku borbu za život. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u Evropi 15%. Takvo stanje ne može više da se toleriše. Problem koji želimo da rešimo je mnogo ozbiljniji od zastarelosti opreme. Pod ovakvim okolnostima u pitanje je dovedeno osnovno ljudsko pravo – pravo na život. Zdravstvenim institucijama u Srbiji je, da bi zaštitile to pravo, potrebno 100 novih, savremenih inkubatora.

 

Beograd -- Fond B92 poziva sve kompanije i pojedince da se pridruže akciji "Bitka za bebe", kako bi se obezbedio novac za kupovinu 100 inkubatora za zdravstvene centre. (Dalje)

Nacionalni parkovi Afrike

amlramzes | 24 Novembar, 2011 14:41

 NP: Etoša, Mana Puls, Zambezi, Amboseli, Njanga, Matopo

Nacionalni park Etoša (engl. Etosha National Park) se nalazi u Namibiji, južnoj Africi.

 

 (Dalje)

Serengeti / Masai Mara

amlramzes | 24 Novembar, 2011 13:45

 

Nacionalni park Serengeti

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Svetska baština Uneska-Upis 1981.  (5. sednica)

Koordinate: 2° 20' JGŠ, 34° 34' IGD

Nacionalni park Serengeti se nalazi u oblasti Serengeti u Tanzaniji. Najpoznatiji je po godišnjoj migraciji preko miliona gnua i dvesto hiljada zebri.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb