OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Nacionalni parkovi Afrike

amlramzes | 24 Novembar, 2011 14:41

 NP: Etoša, Mana Puls, Zambezi, Amboseli, Njanga, Matopo

Nacionalni park Etoša (engl. Etosha National Park) se nalazi u Namibiji, južnoj Africi.

 

Osnovan je 1907. godine, kada je Namibija bila deo Nemačke kolonije Jugozapadna Afrika. U to vreme park je zauzimao površinu od 100.000 km² i u to vreme je bio najveći rezervat na svetu. Zbog promene političke vlasti, procenjuje se da park zauzima oko jedne četvrtine nekadašnje površine, ali je i dalje veoma velik i bitan za očuvanje životne sredine.

Slana pustinja (engl. Etosha Pan) zauzima veći deo parka, sa oko 130 km dužine i oko 50 km širine. Pustinja je većinom suva, ali za vreme leta se napuni vodom, što privlači flamingose. Nekoliko izvora privlače puno vrsta ptica u rezervat, kao i neke ugrožene vrste, kao što su crni nosorog i druge. Za vreme sušne sezone, vetar duva preko slanih pustinja i nosi slanu prašinu preko zemnje na južni Atlantski okean. Ova so je važna za neke vrste živog sveta, iako za nije pogodna za poljuprivrednike.

Mana Puls (219 600 ha) nacionalni park je deo šireg kompleksa zaštite prirode, u srednjem delu doline Zambezija, koji se prostire od brane Kariba do granice sa Mozambikom. Mana Puls se priznat kao jedan od najboljih parkova na jugu Afrike, najmanje je izgrađen i ima veliki broj svih domaćih vrsta sisara i bogatstvo u pticama.

Mana puls nacionalni park je pod zaštitom UNESKO-a (UNESKO) kao deo Svetske baštine (World Heritage Site).

Zambezi nacionalni park (57 000 ha) se prostire 38 km zapadno duž Zambezija od Viktorijinih vodopada i 28 km južno. U parku postoje dobre populacije većine zimbabveanskih sisara i ptica.

Amboseli je nacionalni park u južnoj Keniji, provincija Rasedna dolina, distrikt Kadžiado. Nalazi se nedaleko od granice sa Tanzanijom i u podnožju Kilimandžara. Poznato je da je inspirisan područjem Amboselija Ernest Hemingvej pisao svoju čuvenu knjigu Snegovi Kilimandžara po kojoj je snimljen istoimeni film. Površina Nacionalnog parka Amboseli je 392 km2. Amboseli je dobio ime po reči za prašnjavo mesto iz jezika naroda Masai koji autohtono živi na ovom prostoru. Vegetacija u nacionalnom parku je tipa savane. U nacionalnom parku je prisutno svih pet vrsta koje čine grupu od pet velikih (Big five) divljih životinja koje privlače posebnu pažnju safari turista: lav, leopard, slon, nosorog i bivo. Lako je videti velika krda slonova. Amboseli je 1991. godine proglašen za rezervat biosfere u okviru Unesko-vog programa MaB.

 

Njanga nacionalni park se nalazi na severnom kraju Zimbabveanskih Istočnih Planina (Eastern Higlands). To je jedan od najstarijih nacionalnih parkova i ima zajedničku upravu sa nacionalnim parkom Vodopadi Mtarazi koji se nalazi južno od granica Njange. Veći deo parka se sastoji od valovitih dolina i padina sa retkom šumom i prostire se od 2000 do 2300 metara nadmorske visine. U parku ima dosta vode u brojnim potocima i rekama. Takođe ima više posađenih (egzotičnih) jelovih šuma.

Planina Injangani je najviši vrh u Zimbabveu i diže se na 2.592 m nadmorske visine i dominira istočnim krajem parka.. Reka Pungve izvire u podnožju planine i teče u južnom pravcu kroz park.. Uz pad od 240 metara reka ulazi gusto pošumljen kanjon Pungve. Vodopadi Mtarazi se nalaze nekoliko kilometara južno od kanjona i imaju pad od 762 metra tako da su najviši vodopadi u Zimbabveu. Voda pada u sa granitnih stena u dolinu Honde, koja se nalazi van parka, gde se nalaze velike plantaže čaja. U parku takođe se nalaze živopisni Njangombe vodopadi.

Lista životinja u parku pokazuje veliku raznovrsnost. Od afričkih bivola i lavova koji se povremeno dolaze iz nižih predela u Mozambiku do kudua, ridbak-a, klipspingera i ostalih antilopa do leoparda, hijena. U parku se nalaze značajne populacije plavog duikera kao i samango majmuna koji su endemske vrste parka.

Flora je bujna i u pojedinim slučajevima jedinstvena, njanga aloja (Aloe inyanganensis) i šume patuljastih msasa se nalaze na zapadnim padinama.

U branama, rekama i potocima se nalaze pastrmke. Najčešća je dugina pastrmka ali se pojavljuju i braon pastrmka i američka potočna pastrmka. U Njangi ima osam manjih brana i veštačkih jezara. U parku ima dosta kamenih struktura koje imaju arheološki značaj.

Odeljenje za Nacionalne parkove (Department of National Parks) ima više planinskih koliba na Mare, Rodes i Udu branama.

Nacionalni park Matopo (Zimbabve) (42 500 ha) se nalazi u na severnom delu šireg područja Matobo brda (Matopo Hills) koja zauzimaju oko 320 000 ha. Nacionalni park je osnovan 1904. godine kada je stvoren zabran sa divljači. U parku se nalaze Sabljasta antilopa (Sable Antelope), Vodeni jelen (Waterbuck) Ridbuk (Reedbuck), Zebra, Eland, Žirafa i Kamila. Današnji nacionalni park uključuje brane Maleme (Maleme), Mpopoma (Mpopoma) i Togvana (Toghwana), spektakularna brda kao što su Malindidzimu (Malindidzimu), Inungu (Inungu) i Pomongve (Pomongwe) kao i većinu najboljih pećinskih crteža.

Na severu od nacionalnog parka se proteže Matopo rekreacioni park.

Od 189 vrsta sisara u Zimbabveu 88 vrsta se može naći u Matobo brdima. Takođe u brdima živi oko 330 vrsta ptica uključujući i najveću populaciju Crnog orla u Africi.

Matopo nacionalni park ima status Svetske Baštine (World Heritage) po UNESKO-voj Konvenciji o Svetskoj baštini (UNESCO World Heritage convention). Područje „pokazuje bogatstvo karakterističnih kamenih oblika koji se uzdižu iznad granitnih ploča koji pokrivaju veći deo Zimbabvea“.

 

Bušmani (San) su živeli na ovim brdima pre oko 2.000 godina, ostavivši bogato nasleđe u vidu stotina oslikanih stena. U mnogim pukotinama i pećinama pronađene su glinene peći i drugi istorijski artefakti. 

Brda su bili svedoci poznate „indabe“ između Sesila Rodesa i Ndebele vođa 1896. Rodes i nekolicina drugih predvodili su rane bele naseljenike i sahranjeni su na vrhu Malindidzimua, brda duhova. Ova planina se često pominje kao „pogled s vrha sveta“.

Šona i mnogi drugi narodi Južne Afrike ova brda smatraju svetim. Mnogi rituali i druge religijske svečanosti se izvode na njima. Postoji legenda da se do unazad 50 godina mogao čuti glas u jednoj od pećina u brdu (Njelele).

 2011-11-24

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb