OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Nasilje nad ženama

amlramzes | 25 Novembar, 2011 19:31

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Tanjug | 25. 11. 2011

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je danas nizom manifestacija i otvaranjem pete "sigurne kuće" u Srbiji, gde je u ovoj godini ubijeno 46 žena, od kojih je 27 slučajeva direktna posledica nasilja u porodici.Na dan kada u celom svetu počinje kampanja solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja pod nazivom "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u Pančevu je otvorena još jedna - peta "sigurna kuća" u Srbiji, koja je predata Centru za socijalni rad Pančevo.    (Dalje)

Dobrovoljno davalaštvo krvi

amlramzes | 25 Novembar, 2011 18:51

 

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

 (Dalje)

Crveni krst Srbije

amlramzes | 25 Novembar, 2011 18:27

 

Crveni krst Srbije

O nama

Crveni krst Srbije se realizuje zahvaljujući pomoći 60.000 volontera i stručnom angažovanju 800 zaposlenih u mreži Crvenog krsta Srbije.

 (Dalje)

Sigurna Kuća (II deo)

amlramzes | 25 Novembar, 2011 18:01

Rezultati istraživanja i statistike...  

...objavljene u Srbiji, kao i podaci SOS službi govore o nasilju u porodici kao široko rasprostranjenoj pojavi. Prema istraživanju Viktimološkog društva (2002.) svaka treća žena (30,6%) doživi fizički napad od nekog člana porodice, dok se svakoj četvrtoj (26,3%) preti nasiljem. U 27% slučajeva radi se o ponovljenom fizičkom nasilju nad ženom.

 (Dalje)

SIGURNA KUĆA (I deo)

amlramzes | 25 Novembar, 2011 17:32

 

SIGURNA KUĆA

Neka svaka kuća bude sigurna

Pored osnovne delatnosti pružanja zaštite, što lakšeg prevazilaženja posledica nasilja i normalizacije zivota, u sigurnoj kući se trudimo da promovišemo zdrave principe odnosa u porodici i da, u saradnji sa svim relevantnim institucijama u gradu, radimo na prevenciji nasilja u porodici. Pozivamo vas da nam se pridružite.  Za početak, tako što ćete poštovati, voleti i štititi svoje najbliže i pomagati ljudima oko sebe da čine isto.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb