OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Lipljen (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 17:24

Lipljen (lat. Thymallus thymallus ) je slatkovodna riba koja pripada familiji Salmonidae.
Maks. dužina: Varira Maks. težina: 2 kg Vreme mresta: od aprila do sredine maja.

 (Dalje)

Apolonov leptir (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 16:40

Apolonov leptir (Parnassius apollo, Papilio apollo)  je karakterističan za pri-alpske i alpske predele Evrope i Azije na visinama između 1000 i 2800 m. Jedan je od najlepših leptirova, ali istovremeno je i u opasnosti da nestane, jer je vrlo osetljiv na promene. Razmnožava se samo jednom godišnje, tako što jaje zimi "spava zimski sam", a ukoliko gusenica i izađe u jesen neće se razviti do sledećeg proleća. Larva se smesti na samu zemlju ili ispod kamena.

 (Dalje)

Šareni tvor (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 16:06

ŠARENI TVOR (Vormela pergusna)

Veoma retka vrsta sisara cija se duzina tela  kreće od 29-35 cm. Šareni tvor ima kratku njusku i veoma duge, upecatljive usi. Noge su kratke sa dugim i jakim kandzama. Nasuprot repu koji  je dug i sa dugom dlakom na ostalim delovima tela dlaka je kratka. Bele i crne oznake na licu sa belim prugama oko ociju i belim  oznakama oko usta. Na ledjima dlaka je je zuta i jako pegava sa nepravilnim crvenkastim ili braon pegama. Rep je tamno braon sa zuckastim delom u sredisnjem delu (repa). Stomačni deo tela i noge  su tamno braon  boje. Masa zenke varira od 295 do 600 g, dok je muzjak nesto tezi od 320 do 715 gr. Zivotni vek sarenog tvora krece se od 7 - 8 godina.


 (Dalje)

Crni daždevnjak (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 15:51

Crni daždevnjak (Salamandra atra) je vodozemac iz roda daždevnjaka.Kao i ostali daždevnjaci, duguljastog je tela, s četiri kratke noge podjednake dužine i dugačkim repom . Koža mi je sluzava, jednobojna, najčešće crna, iako može biti i sivkasta ili smeđa. Iza glave imaju vidljivo izražene parotidne žlezde . To su nakupine otrovnih žlezda koji ih čine nejestivima.

  (Dalje)

Stepski soko (Retka,ugrožena i zaštićena životinja Srbije)

amlramzes | 02 Novembar, 2011 15:09

Falco cherrug, ili stepski soko u poniranju dostiže brzinu i od 200 milja na čas (322 km/h) zahvaljujući svom aerodimanmičkom obliku tela i savršenom obliku krila. Dužina tela je od 34-50 cm a raspon krila od 80-120 cm. Ženka je i do 30% veća od mužjaka, dostiže telesnu težinu od 910-1450 gr dok je mužjak prosečno između 440-750 gr. Soko je ptica grabljivica koja se hrani manjim pticama, glodarima i manjim sisarima. Polno su zreli obično već kao jednogodišnjaci, ali se uspešno razmnožavaju od treće godine života.

  (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb