OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Velika droplja( u Srbiji visoko ugrožena i strogo zaštićena vrsta)

amlramzes | 03 Novembar, 2011 20:07

Velika droplja (Otis tarda) je ptica iz porodice droplji i jedina vrsta roda Otis. To je najteža ptica letačica na svetu. Naseljava uglavnom stepske predele Evrope i Azije.

 (Dalje)

Patka njorka (Retke,ugrožene i zaštićene životinje Srbije)

amlramzes | 03 Novembar, 2011 19:34

Njorke
Aythya

TAKSONOMIJA

  • CARSTVO Animalia
  • TIP Chordata
  • KLASA Aves
  • RED Anseriformes
  • PORODICA Anatidae
  • ROD Aythya

Među patke ronilice ili njorke spadaju riđoglava patka (Aythya ferina) , ćubasta patka (Aythya fuligula) i obična njorka ili crnka (Aythya nyroca), koje se sve gnezde u Srbiji, kao i morska njorka (Aythya marila) koja se pojavljuje samo na seobi i zimovanju. Sve one žive na dubljim vodama i rone da bi se hranile sa dna. Patke njorke (Aythya): glava smeđa ili crna, nema belih pera (osim patke crnike); stanovnici su kopnenih voda; u Evropi žive četiri vrste.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb