OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

category: Zanimljivosti

Slonovi -zanimljiva priča

Da li ste čuli za ovu neverovatnu priču? <3 "Lawrence Anthony, juznoafricka legenda i pisac tri bestselera “Šaptač slonova” /TheElephant Whisperer/, hrabro se borio i za života spašavao faunu od ljudske svireposti. Za vrijeme američke invazije 2003.g....

Tarantule - zanimljivosti

10 zanimljivih činjenica o tarantulama  (Dalje)

Labudovi -Legende o Labudovima

Labud je ptica o kojoj govore mnoge legende i koja u ljudskom predanju ima bogata simbolična značenja. Prema legendi o postanju sveta, za koju se smatra da datira iz najranijih kultura, labud predstavlja kombinaciju vazduha i vode, neophodnih elemenata za rast i razvoj semena i obnavljanje...

Psi sa Titanika

od Kamerado taj Sre Feb 25, 2009 Britanski luksuzni brod Titanik je potonuo 15.04.1912.g. u 2.20,posle sudara sa ledenim bregom,na svom prvom putovanju od Sautemptona ka Njujorku.Od 2224 osobe,koliko ih se nalazilo na brodu samo je 705 spaseno.Do sanas nije tacno utvrdjeno koliko se pasa...

Zaveštala svoje bogatstvo iberijskom risu

Tanjug  27. 02. 2010. - 16:07h   Posredstvom nekoliko udruženja za zaštitu životinja, jedna bogata Španjolka zaveštala je svoje bogatstvo, procenjeno na devet miliona evra, životinjama, a pre svega iberijskom risu koji se smatra najugroženijom...

PREISTORIJSKE ŽIVOTINJE

ANDREVSARCHUS kraj eocena 35miliona godina pre naše ere Vlasnik bloga pored praistorijskog predatora -je najveći pripadnik mesonichida,jedina poznata grupa životinja kopitara koja je postala mesojed.   (Dalje)

Šimpanze na smrt reaguju kao ljudi

Retki video snimci snimljeni u jednom rezervatu u Škotskoj svedoče da šimpanze na smrt bližnjih reaguju kao ljudi.   (Dalje)

Hačiko' -simbol večne ljubavi

Hachiko je pripadao profesoru tokijskog univerziteta,  doneo ga je kao štene iz akita prefekture . Ubrzo su stekli i rutinu: Hachiko bi svakog jutra ispratio vlasnika ispred kuće, a popodne sam išao do Shibuya stanice i čekao vlasnika, dolazeći uvek tačno na vreme za...
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb