OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Tiski cvet (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:59

Palingenia longicauda –Tiski cvet- insekt koji danas naseljava samo neke delove Tise i njenih pritoka na teritioriji Srbije i Mađarske.

 (Dalje)

Jelenak (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:00

 

Jelenak (Latinski: Lucanus cervus) pripada tvrdokrilcima i najpoznatiji je insekt iz porodice Lucanidae koja naseljava šume.

 (Dalje)

Buba Nosorog (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 18:48

 

Buba Nosorog pripada podfamiliji (Dynastinae) iz familije Skarabej buba (Scarabaeidae).

 

 (Dalje)

Crvena panda

amlramzes | 20 Novembar, 2011 17:32

Crvena panda

Pande se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice.Ipak, ono što je manje poznato je da pored velike pande koju možemo videti u većini emisija, danas postoji i njen mnogo manji rođak-crvena panda.Ova simpatična stvorenja se smatraju jednom od najugroženijih vrsta današnjice,a njihova populacija je u proteklih pola stoleća  opala za četrdeset procenata.

 

 (Dalje)

Snežni leopard

amlramzes | 20 Novembar, 2011 12:21

 

Snežni leopard

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Snežni leopard (Uncia uncia ili Panthera uncia) je velika mačka koja nastanjuje planinske krajeve centralne i južne Azije.

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb