OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Jelenak (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 19:00

 

Jelenak (Latinski: Lucanus cervus) pripada tvrdokrilcima i najpoznatiji je insekt iz porodice Lucanidae koja naseljava šume.

 

Taksonomija

    Carstvo: Animalia

    Klasa: : Insecta

    Tip :Arthropoda

    Red: Coleoptera

    Rod: Lucanus

    Porodica: Lucanidae

    Vrsta: L. cervus

Opšti opis

Latinski naziv ove vrste potiče od reči cervus što znači jelen . Hrani se ostacima od drveta. Jelenak je jedan od najvećih insekata Evrope, kome preti istrebljenje. Hrane se drvnim sokom, te su kao štetnici beznačajni. Građa Jelenak (Lucanus cervus) je naš najveći insekt tvrdokrilac. Većina vrsta ove porodice (a ima ih više od 900) i ma snažnije razvijene gornje klješta kod oba pola. Boje je tamno braon (skoro crna), a pokrioca kestenjasta i dosta je krupna (dužina tela je oko 3cm), a mužjak i ženka se razlikuju po tome što mužjak ima snažniju gornju vilicu, velika klješta ("rogove") koji mu služe za borbu sa suparnicima. Klešta mužjaka mogu biti dugačka koliko i čitavo telo. Ona su zapravo ono što su za druge životinje zubi. Veličina tela mu je veća od 7,5 cm, od toga jedna trećina kod mužjaka čine klješta. S unutrašnje su strane klješta na vrhu nazubljene te podsećaju na rogove jelena, po čemu je ova vrsta, kao i cela porodica, dobila ime. Na glavi su desetočlana ticala koja na vrhu završavaju listićavim proširenjima. Mužjaci su skloniji letenju od ženki. Ženka je nešto manja i nema tako razvijena klješta, mada s njima snažno grize. Njegove larve imaju oblik slova "C". Lucanus cervus rasprostranjen je po Srednjoj i Južnoj Europi i Maloj Aziji. Živi u hrastovim šumama, u rupama starog drveća i panjeva.

Najpoznatija vrsta

Najpoznatiji je, svakako Lucanus cervus L. - jelenak i Dorcus parallelopipedus - mali jelenak. Obični ili pravi jelenak je kornjaš crnosmeđe boje, koji bez mandibula doseže dužinu od 6 cm, a mandibule su dugačke 2 cm. Ženka je crne boje, sa znatno kraćim mandibulama. Pojavljuju se u drugoj polovini maja i aprila. Ličinke žive ponajviše u starim, šupljim, suvim hrastovima. Mali jelenak je mutnocrne boje i dug je oko 2,5 cm. Čest je u šumama, pod korom drveća. Ličinke žive u trulom drvu bukve, lipe, hrasta, oraha itd.

Ishrana

Hrani se ostacima od drveta (noću izlazi i uzima otpalu koru drveća). Odrasle jedinke žive svega nekoliko meseci i hrane se nektarom i sokom drveća. Larve hrane se trulim drvetom, na nogama im se nalaze češljevi koji služe za komunikaciju sa drugim larvama. Ove bube zavise od trulog drveća, pošto larva jelenka treba da provede 6-8 godina u trulim deblima, hraneći se njihovim truležom. Njegova larva živi svega nekoliko godina u natrulim panjevima hrastova, gde buši hodnike, a hrani se biljnim sokovima. Jelencima se hrane svrake, kokoške, jazavci, lisice, ježevi, mačke i detlići. Ipak, njihov najveći neprijatelj je čovek koji uništava njihova staništa.

Razmnožavanje

Odrasli mužjaci se pojavljuju krajem maja i najaktivniji su uveče. Ženke polažu jaja u trulom drveću ili u zemlju pored njih. Larve imaju oblik slova "C". Potrebno je 4 do 6 godina da se larve preobrate u lutku, najčešće u srušenim stablima hrasta,u korenskim prostorima listača. . Nakon toga se zakukulje u većim šupljinama stabla gde se potpuno razviju do jeseni, ali kukuljice ne napuštaju sve do leta sledeće godine.Lutke žive u zemlji oko 3 meseca, a potom se na leto preobrate u odrasle jedinke koje uzlete da bi se parile.Mužjak preko dana sisa sokove hrastovine, a preko noći juri ženke radi sparivanja. Pošto ženke mogu da lete, lete u sumrak, ali samo na male razdaljine, treba da pronađu mužjake koji su relativno blizu njih

Zanimljivosti

Opstanak Eksploatacijom šuma, uništavaju se stara stabla pa je sve manje prilike za opstanak ovog lepog insekta. Zbog toga je zaštićen u mnogim zemljama i nalazi se kao ugrožena vrsta na spisku međunarodnih organizacija, npr. Bernska konvencija 1982. itd. Jelenak je jedan od najvećih insekata Evrope, kome preti istrebljenje. Jelenak igra ključnu ulogu u početnoj fermentaciji i razlaganju drva u raspadanju. U prirodnim šumskim ekosistemima, trulo drverće pravi stalan raskorak u razvoju, i može da prouzrokuje čak i katastrofalne pojave, kao što su požari i oluje. U izgorenom području se nalazi velika količina izgorenih i oslabljenih stabala, koja uveliko pomažu opstanak jelenka. Od kad je čovek počeo da eksploatiše šumu, značajno je poremećena prosečna starost stabala, vrste stabala i dostupnost trulih debala u šumi. Usled toga, broj mnogih insekata koji žive od drveća se drastično smanjio, i veliki broj živih bića je usled toga ugrožen.

 http://www.gimnazijaso.edu.rs

2011-11-20 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb