OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Gospina papučica (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 20:19

 

Gospina papučica (Cypripedium calceolus) je evropska vrsta orhideje koja u Srbiji raste samo na Suvoj planini. Stručni naziv joj potiče od reči – grč. Kypris, što je nadimak Venere, boginje ljubavi i lepote) i grč. pedilon što znači cipelica, zbog oblika usne cveta, a što se ponavlja i u drugom delu imena - lat. calceolus, takođe znači cipelica.

 

  (Dalje)

Runolist (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 20:04

 

Runolist (Leontopodium alpinum) je veoma retka i zaštićena biljka ne samo u Srbiji već i u čitavoj Evropi. Može se naći samo na veoma nepristupačnim, kamenitim, planinskim liticama (otuda ime - lat. alpinus = planinski) pa je često njeno branje dovodilo do stradanja planinara. 

 

 (Dalje)

Žuta lincura (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 19:52

 

Žuta lincura (Gentiana lutea) pripada familiji lincura (Gentianaceae) u koju pored žute spada još zaštićenih vrsta. Koristi se već više od 2000 godina kao izuzetno lekovita biljka. Nekontrolisano branje posle II svetskog rata dovelo je do toga da postane ugrožena i zaštićena vrsta. Najlekovitiji njen deo je rizom kojim se ova biljka istovremeno i vegetativno razmnožava. Raste na jako nepristupačnim, planinskim, kamenitim terenima.

 

 (Dalje)

Gorocvet (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 19:33

 

 

-(zeciji mak,gospina vlas) je visegodisnja zeljasta biljka iz porodice ljutica.Raste kao otrovan korov na osuncanom,plitkom i peskovitom zemljistu obraslom travom,ili izmedju grmlja,po retkim sumama,kamenitim brezuljcima i padinama.Rasprostranjen je u juznoj,srednjoj,severnoj,istocnoj Evropi,evropskom delu Rusije i zapadnoj Aziji,a narocito u zemljama oko Crnog mora,u Ukrajini,na Krimu,severnom Kavkazu i jugozapadnom Sibiru.

 (Dalje)

Pančićeva omorika (ugrožena endemska vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 19:15

 

Pančićeva omorika (Picea omorika) je endemit područja Podrinja, zapadne Srbije i istočne Bosne (okolina Višegrada). Ime je dobila po srpskom botaničaru Josifu Pančiću koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine, kod sela Zaovine i Rastišta.

 

 (Dalje)

Ramonda serbica (zaštićena kao prirodna retkost. )

amlramzes | 05 Novembar, 2011 18:32

Srpski cvet "vaskrsnuća"-kap vode ih vraća u život (od 270.000 vrsta cvetnica samo 30 ima tu sposobnost) 

Za ramonde je vezana jedna neobična i retka pojava: čak i ako se potpuno osuše, mogu ponovo oživeti kada ih zalijemo. Verovatno zahvaljujući ovoj osobini, ramonde su preživele čak i poslednje ledeno doba. Ramonde su veoma zanimljive i retke biljke Srbije.

 

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb