OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

category: Zaštićene VRSTE SVETA

Hijacinta ara (strogo zaštićena i veoma ugrožena vrsta sveta)

 ...

kriticno ugrozene vrste

1-Kriticno ugrožen   (Dalje)

Ugrožene vrste životinja

Ugrožene vrste životinja Prema podatcima IUCN-a, u svetu je opisano 1,9 miliona živih vrsta, a procenjuje se da ih ima izmedu pet i 30 miliouna. Ukupno je ugroženo 15.589 vrsta, od kojih 8321 biljka.  Medu ugroženim životinjama trećina su vodozemci, četvrtina sisari, a osmina...

Šao la-Šumski papkar

Nedavno otkriven sao la već je ugrožena vrsta  Životinja na fotografiji je očigledno povređena i uhvaćena u zamku od strane lovokradica... Šumski papkar otkriven 1992. u šumama Vijetnama nalazi se na rubu izumiranja.    (Dalje)

Neuhvatljivi leteći nestaško

Neuhvatljivi leteći nestaško Naročiti računarski program traga za retkom vrstom detlića koja je, možda, iščezla pre više od šest decenija Hoće li lažni otkriti pravog detlića? Prvi je skalamerija s dve kamere koju nadgleda računar, a drugi...

Detlić kljuna boje slonovače

Detlić kljuna boje slonovače ili crvenoglavi dzinovski američki detlić ( Campephilus principalis ) je, ili je bio jedna od najvećih vrsta detlića na svetu. Ova vrsta se vodi kao kritično ugrožena i verovatno izumrla od strane međunarodne unije za očuvanje prirode IUCN. ...

Bik pastrmka

Bik pastrmka (Salvelinus confluentus) je riba porodice Salmonidae,iz secerozapadnog dela Severne amerike.   To je veoma ugrožena vrsta.  (Dalje)

Rovčica sa ostrva Sao Tome

Rovčica sa ostrva Sao Tome, je veoma ugrožena životinja. To je životinja koja se veoma retko viđa,i kao rezultata toga detaljne informacije o izgledu ove životinje teško je dobiti.Jedini detaljan opis dalo je hvatanje jednog mužijaka ove rovčice 1982.godine,skoro 100...

Tarsier

Tarsiersi su halorini primati iz porodice Tarsidae,koja je sama po sebi usamljena u postojećeoj porodici u okviru Tarsiformesa.Iako je ova grupa životinja nekada bila široko rasprostranjena ,sve vrste žive danas na ostrvima jugoistočne azije.     (Dalje)

Arapske planinkse gazele

Čisto krvna arapska gazela iz porodice antilopa je izumrla.Današnje takođe ugrožene gazele arapskog poluostrva su porklom planinske gazele.Nekoliko podvrsta su imenovane a pet od njih su ranije bile na IUCN ovoj crvenoj listi. To su Akacija gazela,Arapsko planinska...

Američki beli pelikan

Gubitak staništaje najveći poznati uzrok neuspeha gnežđenja ,sa poplavama i sušama koje su sada tekući problem.Stradaju i ljudskom krivicom u ribarskim mrežama i opremi,stanište im se ugrožava i nautičkim turizmom.   (Dalje)

Havajska patka

Havajska patka ( Anas wyvilliana )je vrsta ptica iz porodice Anatidae.To je endemska vrsta velikih Havajskih ostrva.Starosedeoci ovu patku nazivaju koloa maoli.     (Dalje)

Jelen sa Floride

Key deer ili Jelen sa Floride (Odocoileus virginianus clavium)je ugrožena vrsta jelena,koja živi samo u južnoj Floridi.To je podvrsta belorepog jelena (O. virginianus).     (Dalje)

Kaspijska foka

Kaspijska foka je jedini morski sisar pronađen u kaspijskom moru i nigde više na svetu.Na početku 20og. veka bilo ih je oko milion.Ova životinja je ikona ovog regiona i ključni je indikator za zdravlje kaspijskog mora,od  koga zavise hiljade ljudi.   (Dalje)

Havajska foka

Vrsta foke sa Havaja (Monachus schauinslandi)Preostalo ih je manje od 1000. Njihova brojnost je konstantno u opadanju, ali naucnici još uvek nisu pronašli odgovor na pitanje koji je razlog njihovog nestajanja.pravih “živih fosila” – havajskih monah foka....
1 2 3 4 5 6  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb