OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

UNICEF "Glas za dečiji Spas"

amlramzes | 24 Novembar, 2011 19:23

Naša misija

Mi zastupamo zaštitu dečijih prava, pomažemo da se zadovolje osnovne potrebe dece i prošire mogućnosti da deca razviju svoje pune potencijale.

 

 

Mi mobilišemo političke snage i materijalna sredstva u cilju pružanja pomoći državama da decu stave na prvo mesto (po principu „deca pre svega“) i da povećaju sopstvene sposobnosti da to učine.

 Promovišemo jednaka prava žena i devojčica i pružamo podršku njihovom punom učešću u razvoju svojih zajednica. Zalažemo se za postizanje ciljeva ljudskog razvoja, mira i društvenog napretka sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija.

Naša vizija

Da budemo vodeća snaga koja pomaže da se izgradi svet u kome su ostvarena prava svakog deteta.

Naša uverenja

Svako dete ima pravo na najbolji mogući početak u životu.

Svako dete ima pravo na najviše standarde zdravlja i obrazovanja.

Svako dete je rođeno sa potpuno jednakim pravima kao i druga deca.

Najsigurniji način da se iskoreni siromaštvo i da se izgrade mir i bezbednost u svetu je da se zaštite prava svakog deteta i da se ulaže u njihovo blagostanje.

Od 1946. godine UNICEF predvodi neumornu borbu protiv bolesti i patnje, zalaže se za prihvatljiva i praktična rešenja za probleme sa kojima se suočavaju deca sveta. Statistički podaci pokazuju da su ova rešenja bila izuzetno delotvorna:

U prethodnoj generaciji, dnevno je umiralo 70.000 dece. Danas je ovaj broj prepolovljen.

Pre trideset godina svako četvrto dete je umiralo pre navršene pete godine. Danas umire manje od svakog desetog deteta. Godine 1980, deset procenata dece sveta vakcinisano je od šest smrtonosnih bolesti. Danas se vakciniše preko 75 procenata.

Ove godine svoj peti rođendan će dočekati 3 miliona dece više nego što je to bio slučaj 1990., a desetine miliona će živeti zdravije, produktivnije živote.

Godine 2008., po prvi put u savremenoj istoriji, broj dece koja umru pre navršene pete godine pao je na ispod 10 miliona.

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji je definisala svoje programske intervencije u skladu sa osnovnim strateškim i sistemskim reformama relevantnim za decu, uključujući unapređenje kapaciteta i odgovornost stručnjaka, postavljanje standarda za uključivanje sve dece u osnovne usluge, jačanje uloge civilnog društva i osnaživanje deteta i porodice, i to naročito najugroženijih, da učestvuju u procesu razvoja.

Mi verujemo da je svako pojedinačno dete važno, ali i da je svaki pojedinac važan detetu, jer će nasleđe koje ostavljamo deci biti imovina koju će ona podeliti.

Uvek  i svuda, a posebno u vanrednim sitacijama, sva deca sveta imaju ista prava. Zadatak UNICEF-a je da pomogne svima koji ta prava obezbeđuju i štite.

Vanredne sitaucije, bilo da nastaju kao posledica prirodnih nepogoda i katastrofa, ili kao posledica ratnih sukoba,  dodatno ugrožavaju najranjivije članove zajednice.  Po pravilu, to su deca.

Čitav je niz nevolja kojima su deca izložena u takvim prilikama: otežan pristup hrani i čistoj vodi, bolesti, nasilje, odvojenost od porodice, gubitak roditelja, napuštanje doma, .

Samo u poslednih 10 godina

    više od dva miliona dece je umrlo usled vojnih konflikata

    više od šest miliona dece je ranjeno

    20 miliona dece je moralo da napusti svoje domove

    više od milion dece su ostali siročići ili su odvojeni od porodica

    oko 300.000 dece-vojnika je prinudno mobilisano u više od 30 ratnih konflikata u svetu.

U vanrednim situacijama brzo se šire bolesti kao što su male boginje, dijareja, respiratorne infekcije i malarija. Zato UNICEF u takvim slučajevima sprovodi  hitnu imunizaciju. Prioriteti su i dostavljajne hrane i obezbeđivanje čiste pijaće vode. Ujedno se radi na unapređenju sanitarnih uslova za celu zajednicu.

Seksualno nasilje je po pravilu pratilac vanrednih situacija. U vreme vojnih konflikata, devojčice i žene su često žrtve silovanja, prostitucije, prinudnih trudnoća i seksualnog ropstva.  Na ovom polju UNICEF radi na prevenciji, zaštiti i reintegraciji. Pratilac seksualnog nasilja su i HIV infekcije, zbog čega UNICEF organizuje programe koji informišu i pružaju psihosocijalnu pomoć.

Posebno ranjiva i dodatnom nasilju podožna grupa su deca koja su usled humanitarne krize odvojena od roditelja ili staratelja. Oni su laka meta za zlostavljanje, otmice i eksploataciju, što UNICEF pokušava da spreči brojnim programima.  Ti programi uključuju i borbu protiv prinudnog regrutovanja, kao i pokušaj da se deca koja su već vojnici demoblišu. 

Iako na prvi pogled izgleda manje bitno za trenutnu egzistenciju, prestanak školovanja je ozbiljan problem u vanrednim situacijama.  UNICEF kroz program “Povratak u školu” pomaže deci da se vrate rutinama koje su razorili katastrofe, nasilje i rat. Obnovljene škole su mesta gde deca uče, ali i gde se igraju i gde, u haosu koji ih okružuje, mogu prosto da budu deca.

U vanrednim situacijama UNICEF deluje u saradnji  sa lokalnim  i  međunarodnim partnerima uključujući vlade, agencije Ujedinjenih nacija i civilno društvo. Ova partnerstva su izuzetno važna  za obezbeđivanje obimne i delotvorne humanitarne pomoći.

UNICEF ima dugu tradiciju u Jugoslaviji. Bivša Jugoslavija je bila prva zemlja u svetu i posleratnoj Evropi koja je 1947. godine primila UNICEF-ovu pomoć. 1948. godine, Jugoslavija je prva u Evropi i druga u svetu osnovala Nacionalni komitet za UNICEF i tako postala zemlja donator.

Položaj žena i dece u Srbiji

Iza reči "položaj žena i dece u Srbiji" kriju se porazni podaci koji nas upozoravaju da u opštem siromaštvu i zajedničkoj krizi, postoje grupe koje su posebno ranjive i marginalizovane. Deca do 18 godina čine 20 odsto stanovništva Srbije, ali društvo ne uspeva uvek da odgovori adekvatno i blagovremeno na sve njihove egzistencijalne i razvojne potrebe.

Podaci istraživanja ilustruju postojanje problema:

- 60 odsto dece od tri do pet godina ne pohađa predškolske ustanove (kod romskog i seoskog stanovništva taj procenat pada na 10)

- Samo 50 odsto romske i seoske dece pohađa obavezno predškolsko obrazovanje

- 72 odsto romske, 23 odsto siromašne i 12 odsto seoske dece ne završava osnovnu školu

- 16 mladih između 15 i 18 godina ne pohađa školu

- 73 odsto dece između 2 i 14 godina trpi fizičko ili psihološko kažnjavanje

- Deca sa smetnjama u razvoju rutinski se smeštaju u institucije ili žive u svojim porodicama, ali izolovana od zajednice

- 10 odsto dece živi ispod granice siromaštva

Problemi dece u Srbiji, na žalost, počinju još u porodilištima, gde je baby-friendly program nedovoljno kvalitetno primenjen. Tek svaka osma majka praktikuje isključivo dojenje, iako je poznato da je takva ishrana najbolja za bebu. Primećeno je i da roditelji imaju prilično nisku svest o značaju prvih godina deteta i ograničeno znanje o tome kako da podrže razvoj male dece. U kasnijm godinama, adolescensko nasilje raste, kao i broj krivičnih dela koja su počinili maloletnici.

 2011-11-24

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb