OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Vukovi-šta će nam?

amlramzes | 09 Novembar, 2011 21:29

 

Ovo je jedan ironični tekst preuzet sa http://wild-serbia.blogspot.com/2008/09/ta-e-nama-vukovi.html koji govori o bezumnom ubijanju ovih predivnih i veoma važnih stvorenja za eko-sistem svake zemlje upućen onima koji su suludo uvereni da bi nama' bilo bolje da vukova ni nema u Srbiji..a ako nastave s njihovim ubijanjem,ubrzo ih neće ni biti. (autor bloga)!

 (Dalje)

Veliki koralni greben

amlramzes | 09 Novembar, 2011 20:44

 

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svetu. Greben se nalazi u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda na severoistoku Australije. Prostire se na preko 2.000 km u dužinu, a može se videti iz svemira.

 

 (Dalje)

Žak Iv Kusto-okeanograf

amlramzes | 09 Novembar, 2011 20:08

 

Žak Iv Kusto (фр. Jacques-Yves Cousteau; 11. jun 191025. jun 1997) bio je francuski okeanograf, naučnik, ekolog, pronalazač i avantursita. Njegova istraživanja velikog plavog inspirisala su mnoge ljude i ostavljala ih bez daha, a njegova inventivnost pomerila je granice ljudskih mogućnosti. Kroz svoje dokumentarce i knjige, Kusto je doprineo shvatanju okeana više nego bilo koja osoba u istoriji. Od 120 dokumentaraca koliko ih je ukupno snimio, najbitniji bio je Podvodni svet Žaka Kustoa (The Undersea World of Jacques Cousteau), televizijska serija-dokumentarac, koja je počela sa emitovanjem krajem 60-ih, i jedna od najpopularnijih serija tog doba.

 (Dalje)

Morski Nacionalni Park

amlramzes | 09 Novembar, 2011 18:59

 

Proglasen Najveci Morski Nacionalni Park Na Svetu,

Havajska ostrva, Sjedinjene Drzave

Jun 16, 2006

Predsednik S.A.D. Dzordz Bus predstavio je novo veliko morsko utociste, prosirujuci stroge federalne zakone i na severozapadna Havajska ostrva i tamosnje ugrozene foke, zelene morske kornjace i ostale retke vrste.

  (Dalje)

Životinje

amlramzes | 09 Novembar, 2011 18:45

 

Orden časti u Životinjskom carstvu

 

Odlikovanje za hrabre životinje "Dickin medal" je ustanovljeno 1943. godine od strane engleskinje Marije Elizabet Dikin [Maria Elizabeth Dickin] koja je bila i osnivač jednog od prvih dobrotvornih organizacija za pomoć životinjama PDSA - 'People's Dispensary for Sick Animals of the Poor' ili u prevodu "Dispanzer za bolesne životinje siromašnih vlasnika". 

 


 (Dalje)

Svetski dan životinja - World Animal Day

amlramzes | 09 Novembar, 2011 18:22

 

Svetski dan životinja

U Srbiji i svetu se obeležava 4. oktobar kao Svetski dan zaštite životinja, kako bi se skrenula pažnja na njihov položaj.

Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine, kada su ekolozi iz Firence želeli da ukažu na položaj životinja.Svrha obeležavanja je skretanje pažnje čovečanstva na nepravde koje svakodnevno nanosi životinjskom svetu. Nažalost, danas na Planeti imamo preko 40 hiljada ugroženih vrsta životinja!!!

 

 (Dalje)

STIV IRVIN najveći borac za zaštitu životinja i prirode !

amlramzes | 09 Novembar, 2011 17:19

 

Stiv Irvin "čovek veći od života"!

 (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb