OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Orangutan

amlramzes | 26 Novembar, 2011 21:19

Orangutan

Vrste:Pongo pygmaeus, Pongo abelii

Orangutani, Pongo, su veliki čovekoliki majmuni poznati po svojoj inteligenciji, dugačkim rukama i crveno-braon krznu. Poreklom sa Indonezije i Malezije, nastanjuju jedino prašume ostrva Borneo i Sumatre iako su nađeni fosili sa Jave, u Vijetnamu i Kini. Oni su jedina postojeća vrsta iz roda Pongo i potporodice Ponginae. (Dalje)

GORILA

amlramzes | 26 Novembar, 2011 20:19

Gorile

Vrste:Gorilla gorilla, Gorilla beringei, 

Gorile su najveći od svih današnjih primata i naseljavaju prašume Afrike. Gorile su podeljene u dve vrste: na istočne (Gorilla beringei) i zapadne (Gorilla gorilla) gorile. Njihova DNK je u 97%-98% identična čovečijoj i posle dve vrste šimpanze je najbliža živa vrsta slična čoveku. (Dalje)

ZDRAVLjE

amlramzes | 26 Novembar, 2011 19:30

 

PROMOCIJA ZDRAVLjA I PREVENCIJA BOLESTI ZAVISNOSTI

U Zakonu o Crvenom krstu Srbije, Nacionalnom Društvu je, u skladu sa ciljevima Međunarodnog pokreta dodeljena uloga da u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, učestvuje u promociji zdravlja, unapređenju zdravlja pojedinih grupacija stanovništva i prevenciji bolesti od većeg socio-medicinskog značaja. (Dalje)

BRIGA O STARIMA

amlramzes | 26 Novembar, 2011 19:24

 

BRIGA O STARIMA

U Zakonu o Crvenom krstu Srbije, Nacionalnom društvu je, u skladu sa ciljevima Međunarodnog pokreta otvorena mogućnost da u saradnji sa socijalnim i zdravstvenim ustanovama i organizacijama civilnog društva, učestvuje u

  • - Poboljšanju kvaliteta života i zaštiti starijih osoba
  • - Ublažavanju siromaštva najugroženijih starijih osoba
  • - Senzibilizaciji javnosti i samih starijih za problem diskriminacije, zanemarivanja i zlostavljanja starijih osoba
  • - Promociji aktivnog starenja i motivisanju starijih za učestvovanje u javnom životu (Dalje)

Romska i deca sa Invaliditetom

amlramzes | 26 Novembar, 2011 18:56

 

Zajednički program za inkluziju Roma i marginalizovanih grupa kroz obrazovanje

Zajednički program za inkluziju Roma i marginalizovanih grupa kroz obrazovanje podržan od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Danskog Crvenog krsta i Španskog Crvenog krsta, realizuje se i kroz saradnju sa UNICEF-om  i nevladinom organizacijom ``Pomoć Deci``. (Dalje)

Program narodnih kuhinja

amlramzes | 26 Novembar, 2011 18:39

POMOĆ  SOCIJALNO UGROŽENOM STANOVNIŠTVU

 

Obzirom na ekonomsku krizu i činjenicu da prema zvaničnim podacima Ministartva rada i socijalne politike u  našoj zemlji 10% stanovnika živi ispod granice siromaštva. Crveni krst Srbije je nastavio da, kroz mrežu lokalnih organizacija, animira preduzeća i građane da u okviru svojih mogućnosti pomognu najsiromašnije građane u svojoj sredini. (Dalje)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb