OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Buba Nosorog (strogo zaštićena vrsta Srbije)

amlramzes | 20 Novembar, 2011 18:48

 

Buba Nosorog pripada podfamiliji (Dynastinae) iz familije Skarabej buba (Scarabaeidae).

 

 

Druga zajednička imena za pojedine grupe nosorog-buba su:Herkules-bube,bube-jednorog ili rog-bube.Postoji preko 300 poznatih vrsta Nosorog-buba.Mnogo ovih buba je poznato po bizarnim oblicima i ogromnoj veličini.Poznata vrsta je Atlas Buba,a neka od njenih imenu su evropska nosorog-buba,buba bik,jednorog itd.

Ove bube su među najvećima na svetu i mogu dostignuti dužinu i do 150mm,ali su sasvim bezopasne za ljude,jer nemogu ni ugristi ni ubosti.Njihova uobičajena imena se odnose na rogove koje imaju samo mužijaci.Oni imaju jedan rog na grudnom košu i još jedan koji stoji ka napred u centru grudnog koša.Rogovi se koriste u borbi tokom parenja kao i za kopanje.

Telo odrasle bube-nosorog je prekriveno debelim egzoskeletom.Par debelih krila leži na grupi membranskih krila koja su ispod ,omogućavajući bubi-nosorog da leti iako ne baš efikasno usled velikih dimenzija i rogova.Najbolja zaštita od predatora je njihova veličina i izgled.Pored toga budući da su noćne životinje one izbegavaju većinu svojih predatora u toku dana.Po danu se kriju u svojim skrovištima ili među vegetacijom od nekoliko predatora koji su dovoljno veliki da bi ih pojeli.

Ako nosorg-buba bude uznemirena ona može ispustiti vrlo glasno škripavo šištanje.Šištanje se stvara trljanjem svojih stomaka o krajeve krilnog pokrivača.

Tako dobro zaštićene obično žive 2-4 meseca a ponekad i duže.

U fazi larve ove bube mogu biti više godina i veoma su dugotrajne.Larve se hrane trulim drvetom a odrasle nektarom,biljnim sokovima i voćem.Prvo se larve izlegu iz jaja a kasnije se razviju u lutku pre nego što dostignu izgled odrasle jedinke.

Ženka leže oko 50 jaja u proseku.Suprotno svojoj veličini ,iako tako možda izgleda,ali bube-nosorog ne jedu velike količine hrane,za razliku od njihovih larvi,koje jedu značajanu količinu trulog drveta.

U nekim delovima azije ove bube su popularne kao kućni ljubimci,zato što su ovo čiste,lake za održavanje i bezbedne za rukovanje životinje.

Takođe u aziji mužijaci se koriste za opklade u borbama,s obzirom da imaju tendenciju da se bore međusobno za pažnju ženki.Da bi se naterali na borbu koristi se duplikat ženke da bi se imitirao poziv za parenje.

Entomolog Severin Tčibozo kaže da larve sadrže 40% proteina što je više od piletine (20%)i govedine(18%) i da bi larve mogle da postanu izvor proteina ogromne populacije ljudi.

Neke vrste mogu da postanu velike štetočine na plantažama.Ipak obično populacija buba-nosorog nije tako velika kao kod nekih drugih vrsta insekata koje čovek smatra štetočinama,i kod njih prednost u odabiru hrane imaju stabla koja su već bolesna ili umiru od nekih drugih uzroka.Neke vrste larvi hoće napadati i zdrava stabla ili čak korenasto povrće pa u velikom broju mogu da izazovu ekonomsku štetu.

 http://amlramzes.blog.rs

2011-11-20 

  

Komentari

Good info

Pharmc790 | 09/05/2016, 06:25

Very nice site! cheap goods

Good info

Pharme282 | 09/05/2016, 01:05

Very nice site! cheap goods http://oieapxy2.com/tyatot/4.html

sječam se

Dusko Radjenovic | 28/02/2016, 20:55

Sjećam se da sam ih kao klinac nalazio u trulom hrastovom panju, bile su jako rijetke, ali nisu puno velike kao jelenak, otprilike, U istom panju se znao nalaziti jelenak i buba koju smo zvali skorupan, siva buba sa crnim tačakama na krilima, malo duguljasta i sa dugim pipcima, klješta su joj bila sasvim mala. Panj je imao neki ;udan vonj, Kao neka vrsta trulezi, ali prirodan .
Ina;e ovo se sve de[avalo 70-8- tih godina, kod Srba , na grabici Like i Bos. Krajine

centar Pančeva, danas

Pavle | 22/06/2012, 22:32

http://i.imgur.com/HvTTo.jpg

buba

Miso Kovac | 22/01/2012, 23:50

Stbarno lepa buba :)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb