OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

CRNI NOSOROG

amlramzes | 16 Novembar, 2011 16:30

 

Crni nosorog (Diceros bicornis)

-je veliki afrički sisar iz reda kopitara koji naseljava istočne i centralne delove Afrike uključujući Keniju, Tanzaniju, Kamerun, Južnu Afriku, Namibiju i Zimbabve. Iako u nazivu stoji "crni", ovi nosorozi imaju više sivo-belu boju kože.


Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) je 7. jula 2006. godine objavila da je zapadnoafrički crni nosorog (Diceros bicornis longipes), jedna od četiri podvrste, potencijalno proglašen izumrlim. Prema izveštaju IUCN, populacija ove podvrste je pala sa 3,000 na samo deset primeraka nedavnih godina, ali specijalisti kažu da nijedan nosorog nije pronađen tokom nedavnog istraživanja u severnom Kamerunu.
Podvrste
Postoje četiri podvrste crnih nosoroga:

    * Najbrojniji su crni nosorozi koji nastanjuju Mozambik, Južnoafričku Republiku, centralnu Tanzaniju i Zambiju (Diceros bicornis minor).

    * Jugozapadni crni nosorozi (Diceros bicornis bicornis) bolje su prilagođeni načinu života u sušnim polusušnim savanama Namibije, južne Angole, zapadne Bocvane i zapadne Južnoafričke Republike.

    * Istočnoafrički crni nosorozi (Diceros bicornis michaeli) su u istorijsko vreme nastanjivali južni Sudan, Etiopiju, Somaliju na jug sve do Kenije i severne Tanzanije. Danas pretežno žive na prostoru Tanzanije.

    * Zapadnoafrički crni nosorozi (Diceros bicornis longipes) su najređi i najugroženiji od podvrsta. U istorijsko vreme su živeli na prostoru velikog dela Zapadne Afrike. Sve do nedavno, samo nekoliko jedinki je obitavalo u severnom Kamerunu, ali 7. jula 2007. godine, IUCN su ih proglasili za potencijalno izumrlu podvrstu.

Opis
Odrasli crni nosorog u ramenima ima 147–160 centimetara i dugačak je od 3,3 do 3,6 metara. Odrasli su teški od 800 do 1400 kilograma, a ženke su manje od mužijaka. Dva roga načinjena od keratina polaze od lobanje, prednji je duži (oko 50 cm, maksimalna dužina izmerena iznosila 140 cm). Zadnji rog, koji je kraći, dužine je oko 18 centimetara. Ponekad se može formirati i treći, najmanji rog. Rogovi služe za odbranu, zastrašivanje, iskopavanje korenja i lomljenja granja prilikom ishrane. Boja kože zavisi od tamošnjih uslova u samom tlu gde se nosorozi valjaju, pa zbog toga nijedan "crni" nosorog nije zapravo crn.

Crni nosorozi su mnogo manji od belih nosoroga i imaju donju usnu dugu i gipku kojom grabe lišće i mladice grmova. Beli nosorozi imaju usne u obliku kvadrata pogodne za pasenje trave. Takođe se međusobno razlikuju po tome što crni nosorozi imaju manju lobanju i uši, kao i po tome što nemaju upadljivu izbočinu na ramenima kao beli nosorozi.

Najomiljenija boravišta crnog nosoroga su slobodne ravnice, savane, šikare i močvare. Izbegavaju guste šume. Može se prilagoditi životu na visini do 2000 metara.


Razmnožavanje
Odrasli su samotnjaci i jedino u toku sezone parenja se mogu mužjak i ženka videti u paru. Parenje nije strogo sezonski određeno, ali u suvljoj okolini ženke teže da se porode pri kraju kišne sezone.

Trudnoća traje od 15 do 16 meseci. Rađa se jedno mladunče, teško oko 35 do 60 kilograma koje je spremno da prati majku već nakon tri dana. Sa dve godine je u potpunosti odgojeno. Majka i mladunče ostaju zajedno 2-3 godine dok se ne rodi sledeća beba; mlade ženke mogu i duže da ostanu uz majku formirajući omanje grupe. Mladunčad predstavljaju metu za hijene i lavove. Polna zrelost kod ženki se dostiže sa 5 do 7, a kod mužjaka sa 7 do 8 godina. Očekivani životni vek u divljini iznosi od 35 do 70 godina.
Status
Većim delom 20. veka crni nosorog je bio najrasprostranjenija vrsta nosoroga. Oko 1900. godine pretpostavlja se da je živelo nekoliko stotina hiljada ovih nosoroga u Africi. Tokom kasnih godina druge polovine 20. veka njihov broj je ozbiljno pao na procenjenih 70 hiljada, u kasnim 60-tim na svega 10 hiljada do 15 hiljada 1981. godine. U ranim 90-tim, broj crnih nosoroga se sveo na tek 2.500. Prema procenama Svetske foundacije za zaštitu nosoroga (IRF) celokupna afrička populacija se od 90-tih godina malo poboljšala brojeći 3,610 nosoroga 2003. godine.

Severni beli nosorog
je veoma blizu istrebljenja i čeka ga slična sudbina kao zapadnoafričkog crnog jer se broj severnih belih nosoroga sveo na samo četiri jedinki. Jedina podvrsta za koju se smatra da se oporavila su južni beli nosorozi čiji se broj popeo na 14.500 naspram samo 50 prošlog veka.

Crni nosorog
je doveden na samu ivicu istrebljenja usled gubitka staništa i ilegalnog lova zbog svog roga. Rog se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini jer, prema rečima travara, veruje se da ima isceljitelsko dejstvo, vraća u život komirane osobe i pomaže u lečenju groznice. Takođe, kažu da 16 do 18 kilograma težak jedan rog je dovoljan za 30-tak grama leka kako bi se izlečilo stotine ljudi.

 

www.indjijaforum.com

2011-11-16 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb