OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

category: Zaštićene VRSTE SVETA

Veliki lemur bambusar

Veliki lemur bambusar (Prolemur simus) je polumajmun iz familije lemura (Lemuridae). Jedina je vrsta u svom rodu (Prolemur). (Hapalemur simus)Ova vrsta je krajnje ugrožena i u velikoj opasnosti od izumiranja. Ovo je najređa vrsta među lemurima. Živi isključivo na Madagaskaru. Preostalo...

Kajman

  Glavna pretnja po ovu vrstu u budućnosti je nezakonit lov,i krijumčarenje preko Tajlanda i Singapura.   (Dalje)

Patuljasti nilski konj

  Patuljasti nilski konji su ugržena vrsta. Ugrožava ih neprekidan gubitak staništa i sve veći lov zbog mesa («šumsko meso»), a situaciju su u zadnjih nekoliko godina pogoršali i građanski ratovi na području gdje ove životinje obitavaju....

JUŽNOAMERIČKI NIZINSKI TAPIR (Tapirus terrestris)

Ova vrsta se smatra ugroženom zbog stalnog smanjenja populacije,čiji je uzrok gubitak staništa i ilegalnog lova,konkurencije sa stokom,pa se procenjuje da će stopa opadanja od 30% u poslednje tri generacije nastaviti i u naredne tri generacije(33god.)   Nestale su velike...

Patuljasti vodeni bufalo

Patuljasti vodeni bufalo pronaden je na ostrvu Mindoro na Filipinima. Jedna je od kriticno ugroženih vrsta, sa najviše 300 primeraka. I dalje mu preti istrebljenje zbog krivolova.     (Dalje)

Dijana majmun

    Vrsta se smatra ugroženom a najveća opsatnost po njihov opstanak je ugrožavanje njihovog staništa, oni su sada praktično ograničeni na priobalna područija.      (Dalje)

Аdaks antilopa

Status ugroženosti:Krajnje ugrožen takson (IUCN 3.1) Adaks ili adaks antilopa (Addax nasomaculatus) je afrička vrsta antilope. Ova vrsta je krajnje ugrožena i u velikoj opasnosti od izumiranja.     (Dalje)

Oriks antilopa

Zbog velikih rogova, oriks antilope bile su popularne u 20. veku. Bezobzirni lovci na prostorima Saudijske Arabije ubijali su sve više oriksa, i na kraju su ih doveli do ivice ugroženosti.   (Dalje)

Tasmanijski đavo

Tasmanijski đavo (Sarcophylus harrisii, Boitarol, 1841) je pripadnik reda torbara koji se u divljini, tj. u prirodi slobodan može naći samo na Tasmaniji, odakle mu i sam naziv potiče.     (Dalje)

IBERIJSKI RIS

Delu životinjskih vrsta u Evropi preti istrebljenje. Od oko 40 vrsta iz porodice mačaka, odnosno Felidae kako glasi njihov stručni naziv, najugroženiji je iberijski ris. Taksonomsko ime vrste je Lynx pardinus.         (Dalje)

Severni brkati vombat

Severni brkati vombat (Lasiorhinus krefftii)je najređi australijski torbar-takođe poznat kao Yaminon,jedna je od tri vrste vombata.To je jedan od najređih velikih sisara u svetu proglašen za kritično ugroženu vrstu.     (Dalje)

Čekinjasti zec

Čekinjasti zec (Caprolagus hispiduso )takođe poznat i kao Asamski zec,je leoporid poreklom iz južne azije,čiji se istorijski opseg nekada prostirao duž južnih podnožija Himalaja.Danas je stanište čekinjastih zečeva veoma smanjeno i populacija doživljava kontinuirani pad...

Mrmot sa ostrva Vankuver

          Mrmot sa ostrva Vankuver živi samo u visokim planinskim oblastima, gde je ostalo tridesetak primeraka. Zahvaljujuci programu razmnožavanja u veštackim uslovima, njihov broj se povecava,u pokušajima da se ova vrsta spase od izumiranja i...

Sejšelski šišmiš

Sejšelski šišmiš jedna je od najugroženijih vrsta na svetu, sa manje od 100 primeraka.   (Dalje)

Veliki kineski daždevnjak

       Ovo je najveća vrsta vodozemca na svetu. Preti da bude istrebljena jer u centralnoj i severnoj Kini spada u hranu.Veliki kineski daždevnjak(Andrias davidianus)je vodozemac iz reda Caudata.To je najveći daždevnjak na svetu i može narasti do 180 centimetara,...
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb