OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Patuljasti nilski konj

amlramzes | 15 Mart, 2012 22:00

 
Patuljasti nilski konji su ugržena vrsta. Ugrožava ih neprekidan gubitak staništa i sve veći lov zbog mesa («šumsko meso»), a situaciju su u zadnjih nekoliko godina pogoršali i građanski ratovi na području gdje ove životinje obitavaju.
 
Pigmejski ili patuljasti nilski konj (Hexaprotodon liberiensis)je predstavnik porodice Hippopotamidae. Živi u šumama i močvarama zapadne Afrike. To je noćna životinja biljojed. Visine je 77 - 83cm do ramena i težine 180 - 260 kilograma,dužina tela 142 - 157 cm, dužina repa do 28 cm,. Žive usamljeniji život nego njihov krupniji rođak. Boja kože im je zelenkasto-crna. Prosečan životni vek je 35 godina. Trudnoća traje od 190 do 210 dana.
Patuljastim nilskim konjima, čije je stanište u zapadnoj Africi, preti istrebljenje zbog krčenja šuma i lova.  
sr.vikipedija

Prehrana 
U prirodi: vodeno bilje, lišće, korjenje, plodovi, zeljasto bilje, trava
U zoo-vrtu: seno, zelena trava, voće, povrće, zob, kukuruz, hleb.
Razmnožavanje
Nakon graviditeta ženka rađa jednog (vrlo retko dva) mladunca, koji teži 4,5 do 6,2 kg. Mladunče sisa majčino mleko 6 do 8 meseci, a polno zrelo postaje nakon 4 do 5 godina starosti.
Način života
Patuljasti nilski konji žive samotnjački - ne vole društvo jedinke svoje vrste. Mužjak i ženka su zajedno samo onoliko vremena koliko im je potrebno da bi se parili. Aktivni su noću, kada odlaze u potragu za hranom. Provode znatno manje vremena u vodi od običnog nilskogkonja.
 
 
Grabljivci
Leopardi love mladunce.
Životni vek 
U prirodi do 35 godina.
U zoo-vrtu do 42 godine.
Ugroženost
Patuljasti nilski konji su ugržena vrsta. Ugrožava ih neprekidan gubitak staništa i sve veći lov zbog mesa («šumsko meso»), a situaciju su u zadnjih nekoliko godina pogoršali i građanski ratovi na području gdje ove životinje obitavaju.
IUCN kategorija: EN
Zanimljivosti
Nilski konji nemaju znojne žlezde, već posebne potkožne žlezde koje izlučuju uljastu ružičastu tečnost. Ta tečnost štiti kožu od sunca, a verovatno i od infekcija. Ova neobična izlučevina prilično nalikuje na krv, tako da se nekada verovalo kako ovi nilski konji «znoje krv»!
Linkovi
autori-Vanda Resnik,Iva Petrak,Morana Grgurić,Mario Brkić
http://www.zgzoo.com

Njihov tajanstveni noćni život, ali i činjenica da na svetu ima još svega nekoliko hiljada jedinki,naučnicima onemogućava da saznaju više o njihovom ponašanju izvan zatočeništva.
Nalazi se na popisu ugroženih vrsta.
 
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-22 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb