OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Аdaks antilopa

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:34


Status ugroženosti:Krajnje ugrožen takson (IUCN 3.1)
Adaks ili adaks antilopa (Addax nasomaculatus) je afrička vrsta antilope.
Ova vrsta je krajnje ugrožena i u velikoj opasnosti od izumiranja.
 
 
Areal adaksa obuhvata veći broj država. Prisutan je u sledećim državama: Mauritanija, Čad, i Niger, dok je prisustvo u Maliju nepotvrđeno. Adaks se smatra izumrlim u Libiji, Alžiru, Egiptu, Sudanu, Maroku, Zapadnoj Sahari.
Vrsta je reintrodukovana u Maroko i Tunis.
Staništa vrste su planine, ekosistemi niskih trava i šumski ekosistemi i pustinje.
IUCN crvena lista ugroženih vrsta, detaljniji podaci o vrsti ((en)) 
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
(preusmereno sa Addax nasomaculatus)
 
Adaks
Adaks antilopa - povratak kući
Autor : Jelena Likić
Datum objave: 14.12.2010 12:12:00
Adaks, uz sabljorogog oriksa, jedna je od najvećih antilopa koje su nastanjivale velika područja Sahare i Sahela. Iako je nekada bila česta u regiji, doživela je katastrofalne gubitke usled nekontrolisanog lova i gubitka staništa. Kakvim se metodama danas stručnjaci služe kako bi spasili ovu prekrasnu vrstu od izumiranja, pročitajte u nastavku.
Za Biologija.com.hr piše Jelka Škoton, dipl. ing. biologije, Zoološki vrt grada Zagreba

Početkom prošlog veka, meso adaksa regularno se prodavalo po tržnicama Severne Afrike, ali u manje od 100 godina, pojavom motornih vozila i automatskog oružja, čovek je gotovo uništio vrstu koja je više od milion godina uspela preživeti ekstremne uslov života u pustinji. U samo poslednjih 20 godina, broj jedinki u divljini se smanjio za 80%. Iz tog razloga je danas kritično ugrožena vrsta s manje od 300 preostalih jedinki u izolovanim populacijama na području Čada i Nigera.

Adaks antilopa je zdepastog izgleda s kratkim nogama i dobro uočljivim zavijenim rogovima. Može imati visinu od 115 cm i težiti oko 95-105 kg. Obojenost krzna varira od gotovo bele za vreme leta i vrućih meseci, do tamnije sive za vreme zime.
Na nogama ima široke papke koji sprečavaju propadanje u pesak i olakšavaju duga putovanja. Jako dobro podnosi vruće i sušne periode tako što spava danju ili se zadržava u hladovini.
Može preživeti dugo vremena bez vode jer jako dobro iskorišćava vlagu iz biljaka. Jedan od razloga zašto su ih ubijali nomadi iz Sahare bio je i taj što se u njihovom želucu može pronaći velika količina vode. Živi u krdima od oko 20 jedinki i prelazi velike udaljenosti u potrazi za hranom ili zaklonomod sunca. Obzirom da nisu teritorijalne ponekad se sakupi više stada zajedno i to najčešće na područjima dobrima za pašu. Takođe putuju zajedno prilikom seljenja u potrazi za novim travnjacima. U takvim zajedničkim krdima znalo je biti i do 1000 jedinki.
Obzirom na ugroženost vrste, mnoge organizacije u saradnji s lokalnim vlastima aktivno sarađuju u programima povratka adaksa u prirodu. Jedna od vodećih organizacija je SCF (Sahara Conservation Found), čija je misija zaštita i očuvanje Saharske divljine, uključujući i područje Sahelskih travnjaka. Kako bi ispunili taj zadatak, uspostavili su partnerski odnos s različitim vladama,naučnim organizacijama, zoološkim vrtovima, kao i nevladinim organizacijama iz celog sveta.

Tako je oko 670 adaks antilopa iz zooloških institucija širom sveta dostupno za ponovno zasnivanje stabilnih populacija na područjima nekadašnjeg rasprostranjenja. Postojanje jedinki koje nisu u srodstvu s populacijom u divljini omogućava povećanje genetske raznolikosti unutar vrste, a time i povećanje verovatnoće za uspešno preživljavanje u prirodi.
U Evropskim zoološkim vrtovima se adaks antilopama upravlja u sklopu programu EEP (Europaean Endangered Species Programme) koji ima za cilj održavanje stabilne populacije. Zagrebački zoološki vrt također sarađuje u EEP programu sa svojih 5 adaks antilopa. 
Do danas, oslobađanje adaksa odgajanih u zatočeništvu odigralo se na nekoliko ograđenih rezervata u Tunisu. Prva takva inicijativa pokrenuta je 1985. i 1986. godine u nacionalnom parku Bou Hedma kada je 8 adaks antilopa iz zoološkog vrta u Hanoveru pušteno na slobodu. Na području Maroka u periodu od 1994. do 1997. godine pušteno je sveukupno 70 životinja, a do 2007. broj se povećao na 550. Važno je da se antilope prvo puste u ogradom zaštićeno područje kako bi prošle period prilagođavanja, a da se kada stado bude konačno formirano pomaknu ograde i životinje započnu svoje putovanje. 

Trenutno je u Tunisu, na području nacionalnog parka Jebil, u toku konačno oslobađanje jedinki na slobodu, a još jedno takvo u planu je za područje južnog Maroka, kada će antilope dobiti svoju drugu šansu za opstanak.
http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=8213
 
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
 
2012-03-21 
 

Komentari

men cheap the north face jacket pumori windstopper with blue

northface jacket women cheap closer triclimate 3 in 1 blue | 19/11/2012, 07:26

Nike 6.0 Vashi Down Snow Snowboarding Jacket Coat Womens Large L Goose Lining
http://www.northfacejacketssaleusa.org/northface-jacket-on-sale-apex-elixir-ski-3-in-1-dark-blue-p-274.html

northface jacket on sale gore tex pro shell blue

cheap north face jackets mens denali polartec fleece grey | 19/11/2012, 06:41

NEW Mountain Hardwear Womens MEDIUM Kelvinator Puffy 650 Goose Down Jacket Palm
http://www.cheapthenorthfacejackets.org/northface-cheap-mens-prophecy-ii-shoes-slickrock-red-p-300.html

GHD Hair

Cheap GHD Straighteners Australia | 19/11/2012, 06:30

Ghd Ceramic Brush - Size 5, 7-cm
http://www.ghdhairstraightenerhot.com

Uggs Boots

Uggs | 12/11/2012, 19:17

UGG Elsey Lace-up Boots Size 7
http://www.uggforcheapboots.org

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb