OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Čekinjasti zec

amlramzes | 11 Mart, 2012 22:30

Čekinjasti zec (Caprolagus hispiduso )takođe poznat i kao Asamski zec,je leoporid poreklom iz južne azije,čiji se istorijski opseg nekada prostirao duž južnih podnožija Himalaja.Danas je stanište čekinjastih zečeva veoma smanjeno i populacija doživljava kontinuirani pad odgovarajućeg staništa zbog širenja
poljoprivrede,kontrole poplava i ljudskog razvoja.
 
 
Čekinjasti zec ima oštar i narogušen kaput',veoma kratke uši koje su takođe u krznu.Dlaka je tamno braon na grudima i beličasta na stomaku.rep je braon oko 30mm dužine.Mužijaci su teški od 1810g. do 2610g. a ženke oko 2518g. (u vreme trudnoće 3210g.)
u proseku je dug 476mm od glave do repa.Frontalne kosti su veoma široke.
Žive u visokim pašnjacima,blizu močvarnih područija ili u travi uz obalu reka tokom sušne sezone,kada su ove oblasti osetljive na požare.
Najaktivniji su u zoru i sumrak a izgleda da im je prosečna veličina legla veoma mala.
 
Čekinjasti zec pronađen je na južnim padinama Himalaja.(Nekada-Zapadni Bengal,Asam u Bangladešu,a danas delimično u Bangladešu, Indiji, Nepalu i možda u Butanu.)  Verovalo se da je izumro, ali danas se procenjuje da u svetu živi još 110 primeraka ove vrste.Ali se taj broj se i dalje smanjuje.
 
izvor:vikipedija na engleskom jeziku
 
 
2012-03-11 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb