OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Severni brkati vombat

amlramzes | 12 Mart, 2012 16:39

Severni brkati vombat (Lasiorhinus krefftii)je najređi australijski torbar-takođe poznat kao Yaminon,jedna je od tri vrste vombata.To je jedan od najređih velikih sisara u svetu proglašen za kritično ugroženu vrstu.
 
 
Nekada se prostirao širom Novog Južnog Velsa,Viktorije i Kvinslenda,ali danas je teritorija ovih životinja ograničena na svega 3km kvadratnih u okviru nacionalnog parka "Epingove Šume"u Kvinslendu.2003 god.populacija se sastojala od samo 113 jedinki uključujući jedva 30 priplodnih ženki.
Severni brkati vombat može da ima visinu do 35cm,dužinu do 1m a težinu i do 40kg.Ženke su malo veće od mužijaka jer imaju dodatni sloj masti.Čulo mirisa im je jako važno za opstanak jer imaju slab vid pa hranu u mraku pronalaze uglavnom njuhom.Imaju kandze dužine 5cm kojima kopaju rupe.Ovo su noćne životinje koje dele svoje jazbine,a ishrana im se sastoji od grube trave i razne vrste korena.
 
 
Njihova staništa su postala zaposednuta Afričkom "Buffel" travom,koja se takmiči u osvajanju teritorije s domaćom travom kojom se  ovi vombati hrane.Jedno mladunče se rodi tokom vlažne sezone i ostaje u majčinoj torbici 6-9 meseci,napuštajući majku posle godinu dana.Ženke vombata imaju futrolu koja se otvara od pozadi na torbici,što nije uobičajeno među ostalim torbarima.Ovo je prednost u vreme dok su ženke stalno u jazbinama,ali je rizik od unošenja prljavštine i povređivanja potomstva veoma velik.Otvaranje torbice odpozadi na zadnjem kraju ipak može pružiti bolju zaštitu kada majka šeta i vodi mladunče kao i protiv predatora.
Najslađe retka Australijska životinjica Severni brkati vombat,ta dlakava maza iz reda torbara se lako zbližava sa onima koji su najviše krivi za njegovo izumiranje - sa ljudima.
 
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
 
2012-03-12 

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb