OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Dijana majmun

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:45

 
 
Vrsta se smatra ugroženom a najveća opsatnost po njihov opstanak je ugrožavanje njihovog staništa,
oni su sada praktično ograničeni na priobalna područija.
 
 
(preusmereno sa Cercopithecus diana)
Status ugroženosti:Ranjiv takson (IUCN 3.1)
Dijana majmun (Cercopithecus diana) je sisar iz reda Primata i familije Cercopithecidae.
Ova vrsta se smatra ranjivom u pogledu ugroženosti vrste od izumiranja.
Areal vrste pokriva srednji broj država. Vrsta je prisutna u Burkini Faso, Obali Slonovače, Gani, Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu i Togu (prisustvo u Togu je nepotvrđeno).
Staništa vrste su šumski i rečni ekosistemi tropske Afrike.
Podvrste
Cercopithecus diana ssp. diana
Cercopithecus diana ssp. roloway
Reference
IUCN crvena lista ugroženih vrsta, detaljniji podaci o vrsti ((en)) 
Diana majmun je dužine oko 40-55cm,a rep koji je prečnika 3-4cm može biti dug od 50 do 75cm.Odrasle jedinke teže oko 4-7kg.Pojedinačni Diana majmuni mogu živeti i do 20god.
 
Obično su crne ili tamno sive boje,al imaju belo grlo,oblika polumeseca i vrh obrva,pa su zato i dobili ime po boginji Diani.Pazuh majmuna je takođe bele boje,kao i traka koja ide sve do butina,dok su leđa boje kestena.Kao i većina primata,Diana majmuni mogu biti nosioci bolesti koje se prenose na čoveka,poput žute froznice i tuberkoloze,ali oni nisu česti nosioci tih bolesti.
 
Vrsta se smatra ugroženom a najveća opsatnost po njihov opstanak je ugrožavanje njihovog staništa,
oni su sada praktično ograničeni na priobalna područija.
 
Dva taksona ,koja su se ranije smatrala podvrstama Diana majmuna su nedavno dignuta do punog statusa vrsta.-Roloway monkey ( C. roloway ) iz Obale Slonovače i Gane i  Dryas monkey ( C. dryas ) nađen u DR Congo .
 
Diana majmuni se mogu naću u prašumama i ne napreduju ka sekundarnim šumama.Aktivni su tokom dana,a hrane se na svim nivoima krošnji i retko silaze na zemlju.Noću se povlače na više delove drveća,iako oni ne čine gnezda.Hrane se uglavnom voćem i insektima,ali neće odbiti ni cveće,mlado lišće,i beskičmenjake.Plen su orlova,leoparda,šimpanzi i ljudi.
 
Ovo su veoma bučni majmuni,njihova brojnost im omogućava širok spektar društvenih vizuelnih signala,kao i alarmnih poziva za različite vrste predatora.
izvor:vikipedija na engleskom jeziku.
 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-21 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb