OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Veliki kineski daždevnjak

amlramzes | 03 Februar, 2012 18:14

 

   

Ovo je najveća vrsta vodozemca na svetu. Preti da bude istrebljena jer u centralnoj i severnoj Kini spada u hranu.Veliki kineski daždevnjak(Andrias davidianus)je vodozemac iz reda Caudata.To je najveći daždevnjak na svetu i može narasti do 180 centimetara, no danas retko kada dosegne svoju puno dužinu. Ova endemska vrsta koja živi u planinskim potocima i jezerima širom Kine izuzetno je ugrožena, najviše zbog smanjenja broja pogodnih staništa, zagađenja te lova, s obzirom da je Kinezi smatraju delicijom te koristite u tradicionalnoj medicini.Staništa vrste su šume i slatkovodna područja, najčešće brdski i planinski potoci.Hrani se insektima, ribama i žabama.
Koža je tamno braon boje,crna ili zelenkasta,takođe je gruba,naborana i porozna,što olakšava disanje kroz kožu jer ovaj veliki vodozemac nema škrge.Ima izduženo telo i dva para nogu koje su otprilike iste veličine-Njuška je manje zaobljena nego kod sličnog Japanskog džinovskog Salamandera,a rep je malo duži i širi.Kineska vrsta ima male uparene muške i ženske reproduktivne ćelije svrstane u redove  paralelno sa donjom vilicom dok su kod Japanskog rođaka nepravilno razbacane.Oči su male bez kapaka pozicionirane na vrhu široke ravne glave što ovoj životinji pruža loš vid.

 

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-02-06 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb