OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Sejšelski šišmiš

amlramzes | 04 Februar, 2012 16:21

Sejšelski šišmiš jedna je od najugroženijih vrsta na svetu, sa manje od 100 primeraka.

Po oceni strucnjaka, za opstanak vrste bilo bi potrebno najmanje 500 primeraka.Sejšelski šišmiš Coleura seychellensis smatra se jednom od najugroženijih vrsta na svetu. Glavni razlozi za nestanak ove vrste su gubitak životne sredine i turizam.Novi izveštaj predviđa da svih sedam vrsta ovog slepog miša mogu nestati u sledeće dve decenije.

Ovaj šišmiš pripada drevnoj porodici sa repom u obliku plašta,nazvanih tako zbog prirode membrane koje se protežu između zadnjih nogu.Podešavanjem zadnjih nogu u letu,ova membrana se može produžiti ili skratiti,jer prelazi preko repa povećavajući pokretljivost u letu.Do sada je zajednica ovih životinja na Sejšelima prošla kroz težak pad populacije u proteklih 30 god.Program konzervacije pokušava da osigura budućnost ovoj vrsti.
http://www.edgeofexistence.org

Vrsta živi u malim pećinama u Boulder poljima u oblasti nizije Vudland.To su biljojedi sa jakim porivom za partnerom u u vreme parenja od novembra do aprila.Od 1990 stanovništvo se veoma povećalo i proširilo na druge oblasti do tada nenaseljene na kojima su živeli i hranili se ovi slepi miševi,tako da je danas povećanje ljudske aktivnosti jako ugrozilo oporavak ove vrste.

Danas ih je ostalo samo na 2 ostrva:Mahe,Siluete,dok su nekada postojali i na ostrvima Praslin i La Digue.Procesi očuvanja vrste su dali neke rezultate pošto ih je u jednom trenutku bilo jedva tridesetak,zaštitom staništa i hrane u vreme parenja naročito.
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-02-17 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb