OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Oriks antilopa

amlramzes | 15 Mart, 2012 16:27

Zbog velikih rogova, oriks antilope bile su popularne u 20. veku. Bezobzirni lovci na prostorima Saudijske Arabije ubijali su sve više oriksa, i na kraju su ih doveli do ivice ugroženosti.

 
Oriks ili ređe sabljasta antilopa  je velika antilopa izražene obojenosti, a živi u suvim travnatim poljima, šikarama i u pravim pustinjama Afrike. Veoma je prilagođena za očuvanje vode: ne dahće i ne znoji se sve dok telesna temperatura ne pređe 45°C; bubrezi proizvode mokraću visoke koncentracije, a izmet je vrlo suv.
Najviše je rasprostranjena u jugozapadnoj Africi.
Glavni deo ishrane oriks antilope čine trave i nisko žbunje, kao i divlji krastavci, dinje i sl. biljke sa velikom količinom vode. Kao i mnoge druge pustinjske vrste, i oriks se hrani tokom čitave godine oportunistički (svom hranom koja je dostupna).
Oriks može da izdrži bez vode i do mesec dana. Potrebna mu je hrana koja je puna minerala.
 
 
Organizacija
Nomadska krda broje do 25 životinja, a sastoje se od ženki, mladunaca i nekoliko mužjaka.
Ženke oriksa rađaju mladunčad jednom godišnje, i to u proleće.
Posle vremena od 260 do 300 dana ženka rađa jedno mladunče (ređe dva), koje 6 nedelja ostaje sakriveno u blizini krda, a majka povremeno dolazi da ga doji.
Borba za preživljavanje

U vrućim podnebljima oriks antilope preživljavaju tako što pasi i hladnijem delu dana, uglavnom u sumrak ili noću. Njihova posebna bela dlaka odbija Sunčeve zrake i toplotu čak i do 60 stepeni Celzijusovih. Od 10 do 14 ili 15 sati okupljaju se u hladovini. Kod mnogih vrsta antilopa boravak tolikog broja životinja na malom prostoru izazvalo bi borbe za dominaciju ili sukobe oko parenja. Međutim, radi opstanka u surovom staništu, to se kod oriks antilopa ne dešava.
 
Ugroženost
Zbog velikih rogova, oriks antilope bile su popularne u 20. veku. Bezobzirni lovci na prostorima Saudijske Arabije ubijali su sve više oriksa, i na kraju su ih doveli do ivice ugroženosti. Na prostorima Arabije izbrojeno ih je 65, od kojih su bile samo 4 ženke. Tada je počela Operacija oriks u Aziji i u Južnoj Americi. Stanje populacije oriks
 http://sr.wikipedia.org/sr-el/Oryx_gazella
 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-21 
 
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb