OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Kajman

amlramzes | 15 Mart, 2012 22:18


 
Glavna pretnja po ovu vrstu u budućnosti je nezakonit lov,i krijumčarenje preko Tajlanda i Singapura.

Njihova koža inače nije tražena za proizvodnju kožne odeće jer sadrži osteoderms,jedino koža sa strane ga ne sadrži,pa je zbog toga lov na njega dozvoljen.Venecuela dozvoljava 150.000 ubijenih kajmana po sezoni!!! 
sr.vikipedija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Spectacled_caiman
 
 
 
Obični kajman (Caiman crocodilus) je neotropski gmizavac iz familije aligatora (Alligatoridae) sa najvećim arealom među vrstama familije. Naseljava sve tipove močvarnih i rečnih staništa Centralne i Južne Amerike.
 
Mladunci se uglavnom hrane rečnim beskičmenjacima. Sa starošću, ishrana se sve više obogaćuje kičmenjacima, a odrasli mogu lako loviti i velike sisare. U sušnim periodima godine krokodil-kajmani se prestaju hraniti. Pod ovakvim uslovima dolazi i do pojave kanibalizma.
 
 
Razmnožavanje
Ženke postaju reproduktivno sposobne sa 4-7 godina starosti, kada su 1,2 m dugačke. Mužjaci reproduktivnu sposobnost stiču kada narastu na 1,4 m dužine. Nekoliko ženki može deliti jedno gnezdo, što kao strategija omogućava lakšu odbranu jaja i mladih. Radi istog cilja, dešava se da jedna ženka prihvati hraniteljsku i odbrambenu ulogu za mladunce nekoliko parova. Socijalna hijerarhija se uspostavlja već među mladuncima.

Sistematika i geografija vrste
Vrsta obični kajman obuhvata tri do četiri podvrste:
C. c. apaporiensis - živi u reci Rio Apaporis
C. c. crocodilus – rasprostranjen u Kolumbiji, Peruu, delovima Amazona (Brazil)
C. c. fuscus - Meksiko
C. c. yacare – većina autora smatra je sestrinskom vrstom (Caiman yacare)
 
 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
2012-03-22 
 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb