OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Veliki lemur bambusar

amlramzes | 15 Mart, 2012 22:48

Veliki lemur bambusar (Prolemur simus) je polumajmun iz familije lemura (Lemuridae). Jedina je vrsta u svom rodu (Prolemur). (Hapalemur simus)Ova vrsta je krajnje ugrožena i u velikoj opasnosti od izumiranja.
Ovo je najređa vrsta među lemurima. Živi isključivo na Madagaskaru. Preostalo ih je samo 100 zbog ilegalnog lova i gubitka životnog staništa.
 

Poznat je i kao širokonosni lemur i to je najveća vrsta bambus lemura sa skoro 2,5kg težine.Ima sivo braon krzno i bele uši.
Hrani se isključivo"Cathariostachys madagascariensis" vrstom bambusa.Radije jede mladice ali poješće i lišće i jezgro.
 
 
Nije poznato kako se njihov metabolizam bori sa cijanidom iz hrane,njihova tipična dnevna doza bila bi dovoljna da ubije ljude.Međutim ovi lemuri povremeno konzumiraju određene gljive,cveće i voće,što možda neutrališe cijanid.
 
 
 
Žive u grupama do 28 jedinki i izuzetno su društveni.
Njegov jedini prirodni neprijatelj je Fosa ali se sumnja i na velike orlove .
Procenjena divlja populacija je oko 130 jedinki.Ugrožava ih smanjenje i paljenje staništa,širenje poljoprivrede i rudarstva,seča bambusa i drugih šuma,lova praćkom.
U zarobljeništvu jedan veliki bambus lemur je doživeo 17 godina.
Svrstan je u red "25 najugroženijih primata na svetu".
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_bamboo_lemur
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna
 
2012-03-22 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb