OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Gospina papučica (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 20:19

 

Gospina papučica (Cypripedium calceolus) je evropska vrsta orhideje koja u Srbiji raste samo na Suvoj planini. Stručni naziv joj potiče od reči – grč. Kypris, što je nadimak Venere, boginje ljubavi i lepote) i grč. pedilon što znači cipelica, zbog oblika usne cveta, a što se ponavlja i u drugom delu imena - lat. calceolus, takođe znači cipelica.

 

 

Stabla ove biljke su zeljasta i debela, rastu uspravno iz puzećeg dela. Na poprečnom preseku su okruglasta, prekrivena kratkim dlačicama, a osnovu im prepokrivaju prilegli, smeđi, ljuskasti listovi.
Listovi su sedeći, dugi 7-15 cm, a široki 3,5-7 cm. Eliptični su i osnovom obavijaju stabljiku. Na licu su svetlozeleni, a na naličju plavozeleni, a po celoj površini uzdužno naborani.
Cvetovi su veoma krupni, zigomorfni, hermafroditni i rastu u grupama od po dva ili su pojedinačni, ređe se javljaju u grupama od po tri ili četiri na jednoj stabljici. Imaju dva žuta prašnika s crvenim tačkama. Usna cveta je u obliku papučice, duga je 3-4 cm, tek neznatno kraća od četiri purpurnosmeđa listića perijanta. Plodnik je valjkast, sitno dlakav, dužine oko 2-2,5 cm.
Plod je čahura sa velikim brojem sitnih semena.

Stanište

Raste u šumama od nizijskog do alpskog pojasa, česta je u šumama bukve, bora i ariša. Raste pojedinačno ili u manjim grupama na zasenčenim ili poluzasenčenim mestima, na krečnjaku ili dolomitu.

Areal

Pripada cirkumpolarnom flornom elementu. Rasprostranjena je u većem delu Evrope, kao i u Aziji sve do Sahalina, Koreje i Kine.

Status ugroženosti

Gospina papučica je oduvek bila veoma omiljena ukrasna biljka, što je dovelo do njenog intenzivnog branja i konačno do toga da postane retka i veoma ugrožena vrsta. Zaštićena je od strane UNESKO-a kao svetska prirodna retkost. U porodici orhideja (Orchidaceae) ima više vrsta koje su takođe zaštićene.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 2011-11-05

Komentari

Odgovor

amlramzes | 26/03/2017, 10:24

amlramzes

Poštovana,
s obzirom da je ova biljka stavljena na listu crvene knjige flore i faune srbije, njen broj je jako mali. U srbiji se pretpostavlja da ih ima nešto više od 200 jedinki, ali nismo upoznati sa tačnim brojem pojedinačnih biljaka u čitavom svetu. Znamo da ovih biljaka što se evrope tiče ima najviše u Poljskoj i Austriji a da je u Grčkoj već izumrla.Žao nam je što vam ne možemo više pomoći u ovom trenutku.

Na sajtu IUCN možete pogledati brojno stanje ovih biljaka u evropskim zemljama:http://www.iucnredlist.org/details/162021/0

gospina papučica

Zorica | 25/03/2017, 18:30

Koliko je jedinki ostalo u svetu gospine papučice (otprilike)podatak mi je potreban za izradu seminarskog rada

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb