OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Ramonda serbica (zaštićena kao prirodna retkost. )

amlramzes | 05 Novembar, 2011 18:32

Srpski cvet "vaskrsnuća"-kap vode ih vraća u život (od 270.000 vrsta cvetnica samo 30 ima tu sposobnost) 

Za ramonde je vezana jedna neobična i retka pojava: čak i ako se potpuno osuše, mogu ponovo oživeti kada ih zalijemo. Verovatno zahvaljujući ovoj osobini, ramonde su preživele čak i poslednje ledeno doba. Ramonde su veoma zanimljive i retke biljke Srbije.

 

 

One su ljupkog izgleda koji podseća na afričku ljubičicu koju gajimo po kućama. U narodu su poznate i kao kolačići. Sposobnost vraćanja u život je otkrio ruski botaničar Pavel Černavski koji je ovu biljku 1928. godine stavio u svoj herbarijum. Nakon što je slučajno prosuo vodu po herbarijumu, prethodno potpuno suva biljka je procvetala. Ovo slučajno otkriće je iste godine objavljeno u Ruskom botaničkom žurnalu. Ramonda iz stanja prividnog odsustva života (anabioze), koje može trajati mesecima a možda i godinama, nakon rehidratacije vraća u potpunosti svoje fiziološke funkcije za 8 do 10 sati.

Ramonda serbica (srpska ramonda, kolačić ili cvet feniks) je endemska biljka centralnog Balkana iz porodice Gesneriaceae. Biljku je otkrio Josif Pančić 1874. godine u okolini Niša. Ramonda serbica je ostatak suptreopske flore Evrope i Mediterana, najverovatnije afričkog porekla. Veoma je slična biljci Ramonda nathaliae  i smatra se da se od nje poliploidijom odvojila još tokom tercijara u samostalnu vrstu.


Ovo je višegodišnja, zimzelena, zeljasta biljka.
Listovi su joj skupljeni u prizemnu rozetu, rombični do eliptično-rombični. Po obodu su nepravilno i krupno nazubljeni.
Cvetna drška je bez listova, visoka je do 15 centimatara i na njoj se nalazi 1—3 cvetova, a kod starijih primeraka do 6 cvetova. Cvetovi su smešteni u vršnoj razređenoj cvasti. Krunični listići kod cvetova su bledo ljubičaste boje sa žutom osnovom. Na cvetu se najčešće nalazi 4-5 kruničnih listića, a ređe 3 ili 6. Prašnici su ljubičaste boje.Plod je čahura sa puno braonkastog semena.Broj hromozoma je 2n = 96.

Za ovu biljku je karakteristična i pojava da i ukoliko se potpuno osuši može ponovo da oživi ukoliko se zalije. Ovu mogućnost da se iz stanja anabioze ponovo vrate u život poseduje veoma malo biljaka cvetnica. U Evropi sem vrsta roda Ramonda samo još dve cvetnice mogu da se povrate iz anabioze (Haberlea rhodopensis i Jankaea heldreichii)

Stanište i rasprostranjenost

Ramonda serbica — crtež objavljen 1918. godine u engleskom botaničkom časopisu „Curtis's Botanical Magazine“

Stanište ove biljke su pukotine krečnjačkih stena, najčešće u zaštiti šumske vegetacije. Živi u klisurama i nižim planinskim grebenima na nadmorskoj visini od 150—1800 metara. Češće se nalazi u brdskom i nižem planinskom regionu na nadmorskim visinama od 300 do 1000 m. Naseljava samo severno eksponirane stene. Ramonda serbica sa drugim biljkama obrazuje reliktne hazmofitske zajednice od kojih su najznačajnije Ceterachi-Ramondaetum serbicae i veći broj zajednica zipa Musco-Ramondaetum serbicae. Takođe na staništima gde se preklapa sa Ramonda nathaliae, u zonama simpatrije, obrazuje subasocijaciju Ceterachi-Ramondaetum serbicae ramondetosum nathaliae

Ramonda serbica je endemit centralnog dela Balkanskog poluostrva. Naseljava sledeće zemlje: Albaniju, Bugarsku, Grčku (Epir), Republiku Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru. Areal se karakteriše brojnim disjunkcijama od kojih se izdvajaju dve najveće. Jedna u istočnoj Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj i druga, veća od Crne Gore, preko južne Srbije (Kosovo i Metohija), Republike Makedonije, Albanije do Grčke.

Ugroženost

Zbog nepristupačnosti najvećeg dela staništa, nije primećeno opadanje brojnosti populacia ove biljke. Međutim pristupačni delovi staništa (stene pored puteva) kao i male lokalne populacije su u velikoj meri redukovane i na ivici su nestanka zbog eksplatacije od strane sakupljača. Prema istraživanjima u istočnoj Srbiji (Sićevačka klisura, Jelašnička klisura, klisure severnih padina Šar planine) brojnost populacije na 5 m² varira od 10-350 jedinki. U uzrasnoj strukturi pretežno se javljaju reproduktivni adulti. Mlađe uzrasne klase su česte u zajednicama sa mahovinom.

Kolekcionarsko skupljanje za herbarske zbirke i botaničke bašte predstavlja jedan od najznačajnijih faktora ugrožavanja. Biljka je takođe ugrožena i uništavanjem prirodne šumske vegetacije čime se menjaju mikroklimatski uslovi, kao i izgradnjom hidroakomulacija u manjonima.

U Srbiji je Ramonda serbica zaštićena kao prirodna retkost.

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-11-05

Komentari

Re: Ramonda serbica (zaštićena kao prirodna retkost. )

Olga | 13/07/2021, 12:22

http://oroseeds.rs/proizvod/ramonda-serbica/

srpska ramonda

anja | 03/04/2012, 14:50

cao ovo je super
biljka i zove
se srpska ramonda

ramonda

matija23 | 15/12/2011, 20:30

zastita ramonde

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb