OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Gorocvet (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 19:33

 

 

-(zeciji mak,gospina vlas) je visegodisnja zeljasta biljka iz porodice ljutica.Raste kao otrovan korov na osuncanom,plitkom i peskovitom zemljistu obraslom travom,ili izmedju grmlja,po retkim sumama,kamenitim brezuljcima i padinama.Rasprostranjen je u juznoj,srednjoj,severnoj,istocnoj Evropi,evropskom delu Rusije i zapadnoj Aziji,a narocito u zemljama oko Crnog mora,u Ukrajini,na Krimu,severnom Kavkazu i jugozapadnom Sibiru.

 

Kod nas ga ima na padinama Fruske gore,Deliblatskoj pescari,okolii Nisa,Kragujevca,na Kosovu i Metohiji.Gorocvet je u Vojvodini zasticena biljna vrsta od 1978. godine.
Ova biljka je visoka od 10-40 cm.U prolece se iz jakog crnosmedjeg rizoma sa mnogo crnih zila najpre razvijaju cvetovi na mnogobrojnim stabljikama,obrazujuci biljku u obliku busena.Stabljike su uspravne,jednostavne ili granate,gole,samo u pocetku dlakave,u donjem delu ljuspaste ili izbrazdane.Listovi stabljike su sitni dva do cetiri puta perasto deljeni,skoro sedeci,goli i retko dlakavi.
Na vrhu svake stabljike postepeno se razvijaju po jedan ili vise cvetova zlatnozute boje.Cvetovi se pojavljuju u rano prolece, pa se smatra i vesnikom proleca.Plodovi su gusto sabijeni,mrezasto naboranidlakavi,sakukasto savijenim kljunom.Gorocvet je ljutog,gorkog,neprijatnog ukusa i veoma otrovan,ali i lekovit-koristi se za proizvodnju lekova protivsrcanih oboljenja.Kao lekovita sirovina koristi se ceo nadzemni deo gorocveta-Adonis herba.Tokom aprila,maja i juna beru se zeljasti vrsni delovi stabljike u fazi cvetanja.Precvetala biljka je manje lekovita.Prilikom branja trba obratiti paznju da bude sto manje plodova.Ubrane stabljicice sa listovima i cvetovima treba sto pre osusiti.Susi se u hladu,na promaji ili u susari.
Supstanca osusenog gorocveta deluje kao sredstvo za jacanje oslabljenog srcanog misica,za umirenje i za izlucivanje mokrace.Obnavljaju nedovoljnu snagu srca,poboljsavaju krvotok,deluju kod srcanih edema i podsticu mokrenje.Delovanje im je brzo i kratkotrajno.Ne izazivaju naviku i nemaju kumulativno dejstvo.Brze deluju od drugih kardiotonika i brzo se eliminisu.
U homeopatiji se gorocvet koristi za lecenje hipertireoze,reume,zapaljenja pluca i angine pektoris.

 2011-11-05

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb