OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Pančićeva omorika (ugrožena endemska vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 19:15

 

Pančićeva omorika (Picea omorika) je endemit područja Podrinja, zapadne Srbije i istočne Bosne (okolina Višegrada). Ime je dobila po srpskom botaničaru Josifu Pančiću koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine, kod sela Zaovine i Rastišta.

 

 

Pančićeva omorika je tanko, vitko, do 50 metara visoko četinarsko drvo.Omoriku možemo smatrati živim fosilom u biljnom svetu, vrstom koja potiče iz tercijara. Gornje grane na stablu ove omorike povijene su naviše, srednje su skoro horizontalne, a donje su povijene ka zemlji, ali su vrhovi okrenuti uvis.  

Četine na gornjoj strani su tamnozelene, a sa donje strane imaju dve bele pruge kao kod jele, duge su oko 1 – 2cm. i ne bodu.Omorika je jednodoma biljka, muški cvetovi su svetlo crveni a ženski ljubičasti i nalaze se na vrhu krošnje.Šišarke su dugačke 5 – 6 cm. u početku ljubičaste a kasnije poprimaju svetlosmedju boju, i okrenute su prema dole kao kod smrče.Seme sazreva iste godine u oktobru i novembru. Omorika se spušta do oko 400m nadmorske visine, a penje se do 1700m. Uglavnom raste na krečnjaku, ponekada i na serpentinu.

Pančićeva omorika ima srodne vrste u istočnoj Aziji i na severnom delu Evrope i Azije, iz čega sledi da je omorika relikt iz tercijara. Praroditelji omorike bili su nekada široko rasprostranjeni na severnom delu Evrope i Azije. Ovo su potvrdili i fosilni nalazi forme koja je veoma slična današnjoj omorici, te je nazvana Picea omoricoides. Naziv omorika potiče od lokalnog imena za šume koje gradi ovaj četinar.

Pančićeva omorika kao ’’ živi fosil ’’ svetske flore predstavlja naučnu zagonetku ( poreklo, smanjivanje prirodne sredine samo na srednji tok reke Drine, slabost u konkurenciji sa drugim biljnim vrstama, osetljivost na negatino delovanje čoveka u prirodnim staništima, a sa druge strane jako dobro uspevanje u zagađenim urbanim uslovima ). Šumsko gazdinstvo u saradnji sa Institutom za šumarstvo iz Beograda podiglo je na Jelovoj gori prvu plantažu Pančićeve omorike, kako bi se ova sve više ugrožena vrsta spasila i omogućila proizvodnja sadnica. Kanic u svom putpisu navodi da su Pančićevu omoriku Rimljani koristili zbog izdržljivosti za podupiranje rudničkih jama u Bosni.


 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2011-11-05

Komentari

Savet

Dragan | 09/12/2015, 10:41

Hteo bih početi uzgoj omorike. Treba mi savet kako iz semena da uzgojim prve biljke. dimicas7@gmail.com

Hvala u napred

Re: Pančićeva omorika (ugrožena endemska vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

NEOTKRIVAM | 28/11/2013, 21:30

SVE JE OK ALI SU SLOVA PREVISEEEE DRECAVA UBIJU OCI STAVITE BOLJE CRNA

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb