OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Runolist (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

amlramzes | 05 Novembar, 2011 20:04

 

Runolist (Leontopodium alpinum) je veoma retka i zaštićena biljka ne samo u Srbiji već i u čitavoj Evropi. Može se naći samo na veoma nepristupačnim, kamenitim, planinskim liticama (otuda ime - lat. alpinus = planinski) pa je često njeno branje dovodilo do stradanja planinara. 

 

Kod nas se može naći samo na Kopaoniku i Mučnju. Pripada familiji glavočika (Asteraceae) sa vrlo uočljivom i karakterističnom cvasti koja je glavno obeležje ove biljke. Cvast izgledom podseća na lavlju šapu pa otuda i ime biljke (grč. leon = lav i grč. podion = nožica).

Ova retka biljka čini posebnu i nesvakidašnju atrakciju planine Klekovača. Runolist raste još i na planinama Kopaoniku i Mučnju u Srbiji, Durmitoru, Sinjejavini i Prokletijama u Crnoj Gori i Plješivici, Velebitu, Dinari i Gorskom kotaru u Hrvatskoj.

Runolist, retka endemska biljka u evropskim planinama, raste i na Kopaoniku. Njegov cvet je znak planinarskog pokreta. Kod nas se još zove - Jagodina suza. Zanimljiva legenda prati ovo ime. Devojka Jagoda izgubila je ovce u planini. Tražeći stado gorko je plakala. Na svakom mestu gde je pala suza izronio je po jedan plavičasti cvet runolista. Ova retka biljka se ne bere. Posetioci su dužni, kada je ugledaju, da je ostave, sačuvaju i prepuste prirodi.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 2011-11-05

Komentari

Čaj

Dejan | 18/12/2017, 22:14

Taj čaj u makedoniji je tzv hilandarac,ima ga po celoj primorskoj grckoj....na olimpu je olimpus tea, na tasosu tassos mountain tea.....

Re: Runolist (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

goldeneye | 29/11/2011, 08:53

Pozdrav i za tebe.Ta biljka o kojoj pricam je caj ,a samo je mozda iz porodice runolista.ali ja kupujem za caj.

odgovor autora

amlramzes | 29/11/2011, 00:09

amlramzes

Slobodno ti pisi koliko god zelis i pitaj sta god zelis,ako budem znao ja cu ti rado pomoci.

Ali sto se tice Runolista ,nisam siguran da se bas od njega pravi caj,ili da se upravo on'prodaje na kalenic pijaci,jer bi to bila bas velika hrabrost,s obzirom da je njegovo branje zabranjeno.

Ja sam dugogodisnji planinar a nikad ga nisam video izbliza jer uglavnom raste na jako nepristupacnim i opasnim stenama.

U slucaju da sam ja zbog nedovoljne informisanosti pogresio,izvinjavam se,ali ako neko zaista prodaje ovako retku (u celoj Evropi)
biljku,trebalo bi ga po mom misljenju prijaviti.

Veliki pozdrav za tebe,i zaista nemoj se ustrucavati da komentarises o bilo cemu.

Re: Runolist (ugrožena vrsta Srbije pod zaštitom I stepena)

goldeneye | 25/11/2011, 23:19

Opet ja sa svojim iskustvom u vezi tvog posta.Imala sam jedan podsetnik za knjige sa runolistom,sada cujem da se on ne bere.Ali ne znam da li si cuo za planinski caj.Ima ga u Makedoniji.Isto me podseca na runolist,ima pomalo dlakave listice,ali cvet je kao bobicav.ZA divno cudo nasla sam ga na Kalenic pijaci.Mislim da je retka vrsta,jer su jedno vreme preporucivali kako da se bere,da bi se zasstitio koren.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb