OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Lososi

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:45


Globalnim zagrevanjem brže će se topiti sneg u zimskom periodu i povećati nivo vode u slatkovodnim potocima, što će dovesti do smanjenja staništa i mogućnosti mrešćenja ovih riba. Iako su poznati kao deo bogate trpeze u skupim restoranima, lososi predstavljaju jednu od vrsta pred izumiranjem. (Dalje)

Kraljevski pingvini

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:44


Mrvljenje santi leda već značajno utiče na razvoj kolonija ove vrste pingvina koje se uglavnom naseljavaju na Anktarktiku.

Ukoliko globalna tepmeratura poraste za 2 stepena Celzijusa, stručnjaci smatraju da bi oko 40 odsto kolonija ovih pingvina moglo nestati.

 

 (Dalje)

Polarne foke

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:42Polarne foke su, kao i polarni medvedi najviše zavise od globalnog zagrevanja i uticaja na topljenje arktičkog leda. Niko ne zna šta će se desiti ukoliko foke i druge vrste zadesi potpuno topljenje leda usled globalnog zagrevanja, što bi se moglo desiti na Arktiku posle 2040-te godine. (Dalje)

Ribe & More

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:38


Prekomeran ribolov predstavlja opasnost za mnoge morske životinje. Trgovina primercima riba koje ljubitelji drže u akvarijumskim uslovima u velikoj meri ugrožava vrste kao što su bangai (levo) i riba papagaj (desno).

 (Dalje)

Biljke-ugroženost

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:35


Na listi ugroženih vrsta IUCN nalazi se ukupno 12.043 vrsta biljaka, od kojih je njih 8.447 pod direktnom pretnjom. Havajsko drvo, kao i mnoge druge endemske biljke na ostrvima u Pacifiku, nestaje pod uticajem invazivnih biljnih vrsta i pacova, koji kradu njegove plodove.

 

 (Dalje)

Rupelov grifon

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:31

Rupelov Grifon,sup, je veliki lešinar koji obitava u celom regionu Sahela u Centralnoj Africi.Trenutni broj jedinki je oko 30.000 i u stalnom je opadanju zbog hroničnog gubitka staništa i drugih pritisaka.


 (Dalje)

Korali

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:24


    Jedna od vrsta najpodložnijih uticajima globalnog zagrevanja su morski korali, koji polako nestaju u okeanima zbog konstantnog zagađenja. (Dalje)

Bonobo (Pan paniscus) II deo

amlramzes | 25 Januar, 2012 00:28

 

Vanessa Woods-Australijska naučnica koja se posvetila izučavanju Bonobo primata  

Kada bonobo nadu neki novi izvor hrane ili neko hranilište, provala oduševljenja obicno dovodi do opšteg seksa, za cega se pretpostavlja da smanjuje napetosti i omogucuje mirno hranjenje. (Dalje)

Bonobo (Pan paniscus) I deo

amlramzes | 25 Januar, 2012 00:15


   Jedna od dve vrste otkrivenih 1928.od strane američkog anatoma Harolda Kolidza.
Vrsta je posebna po svom nacinu života.To je matrijahalno društvo' s istaknutom
ulogom polnih aktivnosti u njemu.
Ovo su covekovi najbliži živi rodaci,koji takode hodaju veliki deo dana uspravno na dve noge,bliži cak i od Gorila. (Dalje)

Beluga kit

amlramzes | 24 Januar, 2012 19:55

 "Ljude privlače njihova čisto bela boja kože, kao i oblik usta i izrazi lica. Iako je kod većine kitova "smešak" fiksiran, beluge imaju daleko pokretljivije izraze usta zahvaljujući nesraslim vratnim pršljenovima."

 (Dalje)

Kornjača (Usamljeni Džordž)

amlramzes | 24 Januar, 2012 18:39

 

Usamljeni Džordž je poslednja džinovska kornjača sa Galapagosa. Kada umre, njegova vrsta će izumreti. Kroz priču o Džordžu saznaćemo sve o o borbi za očuvanje vrsta koja se vodi na tom prelepom ostrvu (Dalje)

Javanski nosorog

amlramzes | 24 Januar, 2012 16:00


• Sa statusom “kriticno ugrožen” na Crvenoj listi Medunarodne Unije za zaštitu prirode (2009) – IUCN Red List (2009), Javanski nosorog (Rhinoceros sondaicus) smatra se jednom od najugroženijih vrsta krupnih sisara na svetu, sa samo dve populacije koje opstaju u divljini i ukupnim brojem životinja manjim od 60. (Dalje)

Lajka II deo

amlramzes | 15 Januar, 2012 17:24

Etički problemi ovog eksperimenta neko vreme uopšte nisu pominjani, jer su bili u senci Svemirske trke između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država.
Sputnjik 2 nije napravljen tako da može da se vrati, i od početka se znalo da će Lajka umreti. (Dalje)

Lajka I deo

amlramzes | 15 Januar, 2012 17:17

U ovom i sledećem članaku ispričaću vam sagu o svemirskom' psu Lajki,prvom živom biću u kosmosu i prvoj totalno bespotrebnoj žrtvi kosmičkih istraživanja.


Ona je najpoznatiji pas na svetu i zato zaslužuje jedno opširno opisivanje. (Dalje)

Ugrožene RIBE u Srbiji

amlramzes | 15 Januar, 2012 15:53


Zbog prevelikog ulova, zagađenja i izgradnje brana koje dovode do isušivanja, od 94 vrste ribe koje žive u u rekama Srbije ugroženo je njih devet, (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 18 19 20  Sledeći»
 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb