OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Biljke-ugroženost

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:35


Na listi ugroženih vrsta IUCN nalazi se ukupno 12.043 vrsta biljaka, od kojih je njih 8.447 pod direktnom pretnjom. Havajsko drvo, kao i mnoge druge endemske biljke na ostrvima u Pacifiku, nestaje pod uticajem invazivnih biljnih vrsta i pacova, koji kradu njegove plodove.

 

 

Svaka peta biljka u svetu ugrožena
LONDON - Svakoj petoj biljki u svetu preti nestanak, i to 80 odsto zbog posledica ljudskih aktivnosti, nalazi su naučne studije objavljene  u Londonu.
Studija je rađena pet godina na reprezantativnom uzorku uzetom od 380.000 poznatih biljaka. Na njoj su zajedno radili Kraljevska botanička bašta Kju gardens (Kew Gardens), Britanski prirodnjački muzej i Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa (IUCN).

Od 4.000 ispitanih biljaka, 22 odsto su klasifikovane kao "ugrožne". Od tih ugroženih biljaka četiri odsto se smatra da je u "kritičnoj opasnosti", sedam odsto "u opasnosti" a 11 odsto da su "osetljive". Jasno je da je čovek glavni uzročnik nestanka divljih biljaka - poljoprivreda, uzgoj stoke, seča šuma, urbanizacija doprinose sa 81 odsto njihovom nestanku, nalazi su studije. Na nestanak biljaka sa manje od 20 odsto utiču prirodni uzroci kao što su na primer požari. Najugroženija vrsta je porodica četinara, a najteže pogođena sredina je tropska kišna šuma. Broj ugroženih biljaka predstavlja pet puta ukupnu floru britanskih ostrva, rekao je Nil Bramit, istraživač iz botaničke bašte Kju gardens.

Procenjuje se da između 20 i 30 odsto biljaka na Zemlji nije još klasifikovano, a naučnici strahuju da će neke vrste nestati i pre nego što budu otkrivene.
http://www.glassrbije.org

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb