OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Ugrožene RIBE u Srbiji

amlramzes | 15 Januar, 2012 15:53


Zbog prevelikog ulova, zagađenja i izgradnje brana koje dovode do isušivanja, od 94 vrste ribe koje žive u u rekama Srbije ugroženo je njih devet, -procena je Ministarstva zaštite životne sredine. Jasminka Jović, republički inspektor zaštite životne sredine, kaže da su naročito ugrožene ruska jesetra, pastruga, mladica, lipljen, crnka, banatska krkuša, gavčica, veliki vretenar, mali vretenar, koje su zaštićene Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti.
Ruska jesetra


Leta 2007, zbog ispuštanja neprerađenih industrijskih voda u reke, uginulo je na desetine tona ribe u Timoku, Toplici, Moravi, Despotovici, Ibru i Drini. Na Dunavu, nizvodno od Beograda kod Smedereva, su 2008 ribočuvari izvadili 40 mreža iz mrestilišta koje su postavile ribokradice, koji uništavaju ribu strujom i eksplozivom više od dve decenije, što je dovelo do pustošenja ribljeg fonda na ovom delu Dunava.

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je tada akciju poribljavanja Tise, s ciljem da se stanje u toj reci popravi, nakon pomora riba u toj reci 2007.

Veliki Vretenar

Ministarstvo zaštite životne sredine od svog osnivanja 2007 vodi oštru politiku protiv zagađivača i insistira na doslednom kažnjavanju svih koji ugrožavaju životnu sredinu.Tokom leta 2007. pojedinim zagađivačima je zabranjen rad, a prvi put su privođeni direktori tih firmi, zbog toga što su zagadile reku i izazvale veliko uginuće ribe. Ministarstvo je, takođe, predvidelo višestruko povećanje kazni.

Jasminka Jović kaže da, prema Zakonu o zaštiti životne sredine, ispuštanje zagađujućih i opasnih materija, otpadnih voda ili emitovanje energije u vazduh, vodu ili zemljište na način i u količinama, odnosno koncentracijama ili nivoima iznad propisanih predstavlja privredni prestup. Istim zakonom predviđena je novčana kazna za učinjeni privredni prestup u iznosu od 150.000 do 3.000.000 dinara. Koliko će zaista zagađivač biti kažnjen zavisi od odluke nadležnog suda. Takođe, krivičnim zakonikom Republike Srbije predviđena je i kazna zatvora u trajanju do pet godina ukoliko neko zagadi vodu u većoj meri ili na širem prostoru.
Evropska Jegulja

U Evropi poduža crna lista

Prema podacima studije „Priručnik evropskih slatkovodnih riba", objavljene u saradnji sa Svetskim udruženjem za očuvanje živog sveta, 522 evropske vrste slatkovodnih riba su znatno ugroženije od ptica ili sisara. Oko 200 ribljih vrsta u Evropi suočeno je sa izumiranjem, piše u ovoj studiji.

Evropska jegulja, koja se razmnožava samo jednom u otprilike 20 godina, kritično je ugrožena, jer je broj mladih jegulja koje stižu do evropskih obala dramatično smanjen u poslednje tri decenije. Populacija jarabuga, koji živi u vodama jugozapadne Španije i Portugalije, manja je za više od 50 odsto u poslednjih 10 godina.
N. Kovačević
objavljeno: 15/04/2008


http://www.politika.rs

http://amlramzes.blog.rs

2012-01-24 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb