OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Ribe & More

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:38


Prekomeran ribolov predstavlja opasnost za mnoge morske životinje. Trgovina primercima riba koje ljubitelji drže u akvarijumskim uslovima u velikoj meri ugrožava vrste kao što su bangai (levo) i riba papagaj (desno).

Svetska mora i okeani su u puno gorem stanju nego što se ranije mislilo, tvrde ugledni svetski stručnjaci u izveštaju čije delove prenosi BBC, a prema kojem su morski oblici života "u dosad nezabeleženom riziku od izumiranja".

Neumereni ulov ribe, zagađenje i klimatske promene funkcionišu kao katalizator na nepredvidive i do sada neviđene načine. Uticaj ovih štetnih ekoloških promena na čovečanstvo već je počeo da se oseća, tvrde stručnjaci iz raznih disciplina, uključujući ekologe, toksikologe i specijaliste za ribarstvo, okupljeni oko Međunarodnog programa za proučavanje stanja okeana (IPSO).
Ove "ubrzane" promene uključuju topljenje arktičkog ledenog mora kao i ledenog pokrivača na Grenlandu i Antarktiku, podizanje nivoa mora i oslobađanje metana iz dna mora. Ono što još više zabrinjava naučnike je način na koji sve te opasnosti zajednički pogubno deluju na život u morima.
Neke otpadne materije se vežu uz površine čistih plastičnih čestica koje se sve češće nalaze na morskom dnu. Neizbežna nuspojava je da ribe koje žive na dnu okeana u svoj organizam unose sve više tih zagađenih stvari.

Sasvim je sigurno da će zbog ljudskog delovanja izumiranje brojnih vrsta biti ubrzano.

Ovo čemu danas svedočimo je bez presedana. Promene prirodne okoline nikada se nisu događale ovolikom brzinom. Stopa izumiranja vrsta je puno brža i sasvim je sigurno da smo suočeni s događajem izumiranja koji će imati važan uticaj na globalnom nivou.

Krajnje je vreme da se zaštiti plavo srce naše planete!!!

http://www.e-novine.com

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb