OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Lajka II deo

amlramzes | 15 Januar, 2012 17:24

Etički problemi ovog eksperimenta neko vreme uopšte nisu pominjani, jer su bili u senci Svemirske trke između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država.
Sputnjik 2 nije napravljen tako da može da se vrati, i od početka se znalo da će Lajka umreti.
Misija je pokrenula rasprave širom sveta o zloupotrebi životinja i testovima nad životinjama u svrhu napretka nauke.
Usled rasprava o etici eksperemenata nad životinjama došlo je do demonstracija ispred zgrade Ujedinjenih nacija u znak protesta zbog onoga što joj se dogodilo.

1998.  je, Oleg Gazenko, jedan od naučnika odgovornih za Lajkino slanje u svemir, izrazio žaljenje što je dopustio da umre: „Rad sa životinjama predstavlja vrstu patnje za sve nas. Prema njima se ophodimo kao sa bebama koje ne umeju da govore. Što više vremena prolazi, sve više mi je žao zbog toga. Nije trebalo to da uradimo... Nismo dovoljno toga saznali iz ove misije kako bismo time opravdali smrt psa.“Lajkino pionirsko putovanje učinilo ju je jednim od najpoznatijih pasa na svetu. Njen lik isklesan je u Spomeniku osvajačima svemira, zajedno sa kosmonautima i inženjerima. Komemoraciona ploča koja prikazuje nastradale postavljena je u novembru 1997. na Institutu za avijaciju i kosmičku medicinu u Zvezdanom gradu u Moskvi; u jednom uglu prikazana je Lajka.Dana 11. aprila 2008. godine, ruski zvaničnici podigli su spomenik u znak sećanja na Lajku. Ovaj mali spomenik nalazi se u blizini vojno-istraživačke ustanove u Moskvi koja je pripremila Lajkin let u svemir, i predstavlja psa koji stoji na vrhu rakete.
Lajka se pojavljuje i na nekoliko poštanskih maraka različitih zemalja, kao i na proizvodima poput cigareta i žvaka.

Dana 9. marta 2005. godine deo Marsovog tla nezvanično je nazvan Lajka od strane kontrolora misije. Nalazi se u blizini kratera Vostok na ravnici Meridiani Planum.
Lajka se pojavljivala u brojnim književnim delima, najčešće u vezi sa temom njenog preživljavanja ili spasavanja. Roman Intervention, Džulijana Meja (Julian May), govori o tome kako je Lajku spasila dobroćudna rasa vanzemaljaca.
U romanu Weight: The Myth of Atlas and Heracles, Žanet Vinterson (Jeanette Winterson), drevni Grk Titan Atlas pronalazi Lajkinu kapsulu u orbiti i usvaja psa. U delu Habitus, Džejmsa Flinta (James Flint), Lajka nastavlja da kruži orbitom, naučivši da izvlači hranu iz radio prenosa odašiljanih sa Zemlje. Postoje i priče koje se bave njenom sahranom (u seriji Doctor Who i romanu Alien Bodies) i putovanjima na druge planete (u strip antologiji Flight).

 

Kada sam ovu priču čuo kao dete,jako sam se potresao i ona je bila razlog za moje današnje interesovanje za zaštitu životinja ali i o astronomiji i astronautici.
Prošlo je zaista mnogo godina pre nego što sam najzad saznao šta se stvarno s Lajkom desilo i kako se desilo.
Nikada nisam njenu smrt mogao opravdati,jer sve to što se saznalo iz te misije je se moglo saznati i na drugi način.

Ovom misijom jeste dokazano da živi putnik može da preživi lansiranje u orbitu i podnese bestežinsko stanje,jeste prokrčen put za ljudske letove u svemir, a naučnici su dobili prve podatke kako živi organizmi reaguju na okruženje u svemirskim letovima.

Ali Lajka nije morala umreti.Ruski naučnici su pod političkim pritiskom žurili i Ljaku poslali u smrt pre završetka sistema za povratak.

Nakon uspeha Sputnjika 1, sovjetski vođa Nikita Hruščov hteo je da se svemirska letelica lansira 7. novembra, na 40. godišnjicu Boljševičke revolucije. Napredniji satelit je već bio u fazi izrade, ali nije mogao da bude završen sve do decembra; ovaj satelit će kasnije postati Sputnjik 3.Da bi se ispunio novembarski rok, trebalo je napraviti novu letelicu.

Međutim, to nije trebalo da bude bilo kakva letelica — Hruščov je izričito zahtevao da njegovi stručnjaci naprave svemirski spektakl, misiju koja će ponoviti uspeh Sputnjika 1, i zaprepastiti svet sovjetskom snagom. Isplanirano je da se pas pošalje u orbitalni let. Sovjetski raketni inženjeri dugo su nameravali da pošalju psa u orbitu, pre nego što to isto pokušaju s čovekom; od 1951. godine, u balističkim letovima 12 pasa je poslato u suborbitalni prostor, čime se postepeno radilo na orbitalnoj misiji mogućoj negde 1958. godine. Kako bi se zadovoljili Hruščovljevi zahtevi, požureno je s orbitalnim letom psa za novembarsko lansiranje. Znači godinu dana pre planiranog slanja psa u orbitu dokle bi već bio razvijen sistem za preživljavanje tj.vraćanje živog psa na zemlju....

Zbogom malena Lajka,nadam se da sada letiš među zvezdama srećna van ovog beskrupolozonog  sveta na planeti zemlji.
Tvoje ime nikada neće biti zaboravljeno i ponosno će stajati u istoriji čovečanstva i kosmičkih letova rame uz rame sa imenima kao što su Jurij Gagarin,Aleksej Leonov, Valentina Tereškova,Nil Armstrong i Đzon Glen.

Hvala ti za sve,propatila si zbog nas dajući svoj život zbog naše ludosti,ali tvoja dva tamna oka nas i danas teraju da se stidimo što sebe zovemo civilizovanim bićima.Mi smo ništa drugo do predatori na vrhu lanca ishrane ali zar to isto nije bio i Tiranosaurus reks u svoje vreme?

Autor bloga!

 http://amlramzes.blog.rs

http://sr.wikipedia.org

http://www.astronomija.co.rs/

2012-01-17

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb