OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Rupelov grifon

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:31

Rupelov Grifon,sup, je veliki lešinar koji obitava u celom regionu Sahela u Centralnoj Africi.Trenutni broj jedinki je oko 30.000 i u stalnom je opadanju zbog hroničnog gubitka staništa i drugih pritisaka.


Rupelov sup je nazvan u čast Eduarda Rupela,Nemačkog istraživača,kolekcionara i zoologa iz 19 veka.Rupelov sup je ptica sa najvišom visinom leta na svetu,sa potvrđenim dokazom o letu na visini od 11.000 metara.


Dugi su 85-107cm sa rasponom krila od 2,26 do 2,6m i težine 6,4-9kg.Mogu trčati brzinom od 35km/h i leteti brzinom do 150km/h kada poleću iz gnezda po hranu.Ove ptice imaju specijalizovanu varijantu hemoglobina alfa D.Ovaj protein ima visok afinitet za kiseonik,koji omogućava vrsti da efikasno uzima kiseonik uprkos niskom parcijalnom pritisku u gornjoj troposferi.Potvrđeno je da su ga viđali piloti mlaznih aviona iznad Abidžana,Obala Slonovače 29.novembra 1973 na nadmorskoj visini od 11000 metara.

Još od prvog stavljanja na listu međunarodne unije za očuvanje prirode 1998 god. populacija Rupelovih lešinara je u opadanju.Vrsta je navedena na IUCN crvenoj listi sa statusom "skoro ugrožena" od 2007 i predviđa se da će populacija vrste nastaviti da opada.

 http://en.wikipedia.org

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb