OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Korali

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:24


    Jedna od vrsta najpodložnijih uticajima globalnog zagrevanja su morski korali, koji polako nestaju u okeanima zbog konstantnog zagađenja. (Economy.rs, 3. februar 2010)

Na listi se nalazi ukupno 16.306 vrsta kojima preti istrebljenje - broj je u poslednjih 12 meseci porastao, pošto se u podacima od prošle godine pominjalo njih 16.118. Među "prinovama" su i neki korali, poput Velingtonovog usamljenog korala (levo) i korala sa Galapagosa (desno).-BBC

Koralni grebeni su bitni za više od jedne četvrtine svih morskih vrsta, uključujući preko 4,000 vrsta riba. Oni predstavljaju skloništa, mrestilišta i hranilišta za veliki broj morskih organizama kao što su jastozi, rakovi, morske zvezde i morske kornjače.

Globalno zagrevanje dovodi i do zagrevanja mora, što prouzrokuje izbeljivanje korala, pri čemu korali izgube simbiontske alge koje su im neophodne za opstanak. Takođe ugljen dioksid čini more kiselijim i to predstavlja problem za održavanje egzoskeleta korala.

http://wwf.panda.org

 

 1.500 vrsta koje nastanjuju koralne grebene uskoro bi mogle potpuno da nestanu, a glavni uzroci su lov i ribolov.
Naime, više od 1.500 vrsta koje nastanjuju koralne grebene suočene su sa istrebljenjem, a glavni krivac je čovek, upozoravaju naučnici Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Istraživači upozoravaju da bi većina vrsta prikazanih u popularnom crtaću "U potrazi za Nemom" iz 2003. mogle da nestanu u roku od samo nekoliko godina.
Lov i ribolov su glavni uzrok tužne sudbine koja čeka Nema i njegove drugare - morske kornjače, čekić ajkule, velike bele ajkule, raže i morske konjiće.
"Ubacivanje Nema u akvarijum, kuvanje supe od ajkulovih peraja ili kupovina morskih konjića, sve to pogubno utiče na podvodni svet", ističu naučnici Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Oni navode da uprkos hitnoj potrebi da se ove vrste zaštite i dalje ne postoji zakon koji bi na adekvatan način regulisao trgovinu pomenutim morskim vrstama.
http://www.b92.net

 Izbeljivanje korala nastaje zbog mnogih faktora, a pre svih zbog preterane količine hemikalija.
U globalnom smislu na izbeljivanje korala najviše utiče porast temperature okeana, što je direktna posledica klimatskih promena izazvanih ugljen-dioksidom, odnosno efektom staklene bašte. Toplija voda ugrožava, pa može i da ubije kolonije korala.
„Izbeljivanje korala nastaje kada oni izgube mikroskopske alge koje žive u njima i koje im daju boju.
Pre šest godina 90 odsto korala u Karipskom moru je izbeljeno, a oko 60 odsto je uginulo.

„U Belizeu se dogodilo masovno izbeljivanje korala 1998. godine, i to na čitavom sprudu. Ostali su samo mrtvi korali, prekriveni algama i sunđerima, praktično potpuno drugačiji ekosistem”, podseća Ikin.
U februaru, koalicija od dvadesetak ekoloških grupa objavila je studiju „Revizija stanja koralnih sprudova”. Direktorka NOAA Džejn Lupčenko iznela je najvažnije podatke:
„Približno 75 odsto koralnih sprudova u svetu trenutno je ugroženo kombinacijom lokalnih i globalnih faktora”.

U izveštaju se predviđa da će, ako međunarodna zajednica ne umanji te faktore, do 2030. godine 90 odsto koralnih sprudova u svetu biti ozbiljno ugroženo, dok će za manje od 40 godina praktično svima zapretiti izumiranje.

R. S.

2012-01-29

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb