OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Kornjača (Usamljeni Džordž)

amlramzes | 24 Januar, 2012 18:39

 

Usamljeni Džordž je poslednja džinovska kornjača sa Galapagosa. Kada umre, njegova vrsta će izumreti. Kroz priču o Džordžu saznaćemo sve o o borbi za očuvanje vrsta koja se vodi na tom prelepom ostrvuOsamdesetogodišnji „Usamljeni Džordž“ ima svoje mesto u Ginisovoj knjizi rekorda kao najusamljenija životinja na planeti. On je naime poslednji preostali mužjak džinovske kornjače sa ostrva Pinta, u arhipelagu Galapagos i kada umre, njegova vrsta će izumreti. Džordž je nacionalni heroj i simbol stalne borbe za zaštitu jedinstvenog ekosistema na Galapagosima.KITO – Nakon decenija samovanja, Džordž je, izgleda, rešio da dobije potomstvo i time spase svoju retku vrstu džinovskih kornjača s Galapagosa.

Džordž, mužjak kornjače s ostrva Pinta, koji je zbog svog asocijalnog ponašanja dobio nadimak Samotnjak, tokom svog 36-godišnjeg zatočeništva nije pokazivao gotovo nikakav interes za reprodukciju sve donedavno, kada je na zaprepašćenje svojih čuvara počeo da se udvara jednoj od dve ženke srodne vrste.Rendžeri su u Džordžovom oboru pronašli gnezdo s nekoliko jaja, od kojih su tri stavili u poseban inkubator.Potrebno je sačekati oko četiri meseca kako bi se znalo da li će se iz jaja izleći Džordžovi potomci.

 


"Čak i kada bi ova tri jajeta bila oplođena i kada bi kornjače koje bi se iz njih izlegle preživele, bilo bi potrebno nekoliko generacija, možda čak i vekova, da bismo dobili čistokrvne pinta kornjače", ističe se u saopštenju uprave Nacionalnog parka na Galapagosu.
Nakon što su pokušali gotovo sve, od veštačke oplodnje do Džordžovog podsticanja na parenje posmatranjem mlađih mužjaka "u akciji", njegovi čuvari su izgubili svaku nadu. Sa svojih 60 do 90 godina, Džordž je u punoj snazi i trebalo bi da bude sposoban da dobije potomstvo.Za Džordža se verovalo da je poslednja jedinka svoje vrste nakon što su ribari i gusari pobili njegove srodnike zbog hrane. Prošle godine, međutim, naučnici su na jednom od 12 ostrva Galapagos pronašli jednog njegovog daljeg rođaka s pinta genima.
Ekvador je proglasio ostrva Galapagos ugroženom zonom, a Ujedinjene nacije smatraju da treba nastaviti s naporima da se ona sačuvaju. Na tim vulkanskim ostrvima danas živi oko 20.000 džinovskih kornjača različitih vrsta.
http://www.naslovi.net
http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb