OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Beluga kit

amlramzes | 24 Januar, 2012 19:55

 "Ljude privlače njihova čisto bela boja kože, kao i oblik usta i izrazi lica. Iako je kod većine kitova "smešak" fiksiran, beluge imaju daleko pokretljivije izraze usta zahvaljujući nesraslim vratnim pršljenovima."

Beluga ili beli kit (Delphinapterus leucas) je vrsta kita koji naseljava vode Severnog ledenog okeana i priobalna mora. Zajedno sa narvalom je pripadnik porodice Monodontidae. Ovaj morski sisar je dugačak do 5 metara čije telo je u potpunosti bele boje i ima samo osam do deset zuba.

Ime beluga dolazi od ruske reči „beluga“ ili „beluha“ izvedene od reči belый što znači "beli". Da ne bi došlo do zabune u imenu, strani naučnici belugu ponekad nazivaju belukhom, kako bi ga razlikovali od morune čiji je takođe lokalni naziv beluga.



Ovaj omanji kit je dužine do pet metara, duži od većine delfina, ali manji od ostalih kitova zubana. Mužjaci su obično veći od ženki i mogu težiti 1,300 kilograma, dok ženke teže oko 900 kilograma. Telo je zaobljeno i polako se sužava ka glavi i repu. Kako životinja stari, rep raste postajući na neki način "ukrašeno" krivama. Peraja su kratka i široka, skoro kvadratnog oblika.

Odsustvo leđnog peraja se ogleda u naučnom imenu beluginog roda -apterus, što u prevodu sa grčkog jezika znači „bez krila“. Evolutivno razviće leđnog ruba je redukovano kao adaptacija životinje životu ispod leda, ili kao mogući način zadržavanja toplote. Kao i kod ostalih kitova, štitasta žlezda je relativno velika naspram tela u poređenju s veličinom žlezde kopnenih sisara jer može poslužiti da održi visok nivo metabolizma tokom leta.



Beluge imaju sposobnost da poprime drugačiji oblik glave duvanjem vazduha oko svojih sinusa. Za razliku od mnogih delfina i kitova, vratni pršljeni nisu srasli, dopuštajući životinji fleksibilnost da bočno okrene glavu.

Beluge naseljavaju hladne vode artkičkih i podarktičkih krugova od 50° N do 80° N, naročito vode uz obale Aljaske, Kanade, Grenlanda i Rusije.
Beluge imaju izuzetnu sposobnost u pronalaženju tankih procepa leda na otvorenim vodama gde gust sloj leda može da prekrije više od 96% morske površine je i dalje misterija naučnicima. Jasno je da je eholokacija beluge visoko primenljiva na svojstvenu akustičnost mora pod ledom i veruje se da beluge mogu osetiti otvoreno more na osnovu eholokacije.

Brojnost svetske populacije belugi danas iznosi oko 100.000 jedinki. Iako je ovaj broj veći od broja ostalih kitova, mnogo je manji u poređenju sa nekadašnjom populacijom, dok se vrsta nije masovno lovila. U Bofortovom moru živi procenjenih 40.000 belugi, preko 25.000 u Hadsonovom zalivu, 18.500 u Beringovom moru i oko 28.000 belugi oko kanadskog Arktika. Najjužnija populacija u zalivu reke Sveti Lorenc iznosi približno 1000 životinja.
Ljude privlače njihova čisto bela boja kože, kao i oblik usta i izrazi lica. Iako je kod većine kitova "smešak" fiksiran, beluge imaju daleko pokretljivije izraze usta zahvaljujući nesraslim vratnim pršljenovima.

Beluge su vekovima lako lovljene od strane autohtonih arktičkih naroda zbog gustine populacija i predvidljivih migracionih puteva. Na nekim mestima, poput zapadnog Grenlanda, pređašnji komercijalni ulovi (danas zabranjeni) su ostavili populacije belugi u velikoj opasnosti, a neki narodi i dalje nastavljaju sa kitolovom. Kako bi uspeli da populacija ostane održiva, Svetski savez za očuvanje vrsta IUCN je svrstao beluge na svoju crvenu listu 1995. godine.

 http://amlramzes.blog.rs

2012-01-28 

Komentari

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb