OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

VUK- Vivat lupus Ko se boji vuka još?

amlramzes | 01 April, 2012 01:40

 

Sivi (obični) vuk Canis lupus je najrasprostranjeniji krupni sisar na planeti. Ova zver je nekada naseljavala gotovo celu severnu poluloptu. Usled negativnog delovanja čoveka na prirodu, istorijska slika vuka je u kratkom vremenu pretrpela značajne izmene. Vuk, koji je nekada bio čest i široko rasprostranjen u celoj umerenoj zoni severne hemisfere, potpuno je nestao ili drastično proređen na velikim prostranstvima SAD i Evrope. Ova pojava je upravo srazmerna razvojem ljudske populacije i degradacijom prirodnih staništa vuka.  (Dalje)

Zanimljivosti o vukovima

amlramzes | 01 April, 2012 01:37

 

Ono sto niste znali... Koliko ima vrsta vukova? Postoje tri vrste vukova. Sivi vuk Canis lupus, Crveni vuk Canis rufus i Etiopijski vuk Canis simensis. Uz tri temeljne vrste vuka postoje i brojne podvrste sivog vuka. Koliko dugo vukovi žive? Vukovi prosečno žive 8 do 9 godina ( u divljini ). U zatočeništvu ponekad znaju doživeti i do 18 godina. Koliko se brzo vukovi kreću? Ako kaskaju kreću se od 8 do 16 km na sat. Ako trče mogu prevaliti i do 45 km na sat. Obično dnevno prevale oko 35 km u potrazi za hranom.  (Dalje)

VUK Između mita i stvarnosti

amlramzes | 01 April, 2012 01:35

Piše: Srđan Udovički

Svoje strahove i maštu čovek je pretočio u priče. Zimske noći prekraćivane su pričama o vilama, duhovima, demonima i naravno vukodlacima, a starmajke plašile su neposlušnu decu velikim, zlim vukom koji živi u šumi i jede nevaljalu decu. Momci su mamili devojke u zagrljaj plašeći ih vukodlacima koji lutaju u potrazi za nevinim devojkama, dok su domaćice, protiv tog krvnika, vešale vence belog luka o dovratke. Domaćini su šiljili glogove koce i izlivali srebrne metke ne bi li se zaštitili od vampira i vukodlaka, tog zlog bića, nit' čoveka, nit' vu. (Dalje)

Upoznajte mog psa

amlramzes | 01 April, 2012 01:33

Piše: Jelena Jorgačević, VREME četvrtak, 12 avgust 2010

Bilo bi dobro da se kučićima dodeli "njihov prostor" u kojem mogu slobodno da trče i igraju se, kao što se to radi u nekim zemljama Evrope. Na radost nas, njihovih vlasnika, koji ih volimo i na radost onih koji ih ne vole U jednom turističkom vodiču piše "Nemcu možete da uvredite dete, ali nemojte se našaliti da kažete nešto protiv njegovog psa".  (Dalje)

Golfska struja više ne postoji!

amlramzes | 30 Mart, 2012 20:45

Život na Zemlji upravo se promenio: Severnoatlantska struja više ne postoji! Najnoviji satelitski podaci utvrđuju kako Severnoatlantska struja više ne postoji, a s njom je nestala i Norveška struja. Te dve tople morske struje zapravo su delovi istog sistema koji nosi nekoliko naziva, zavisno od toga gde se u Atlantskom okeanu nalazi. (Dalje)

Neuhvatljivi leteći nestaško

amlramzes | 29 Mart, 2012 22:38

Neuhvatljivi leteći nestaško

Naročiti računarski program traga za retkom vrstom detlića koja je, možda, iščezla pre više od šest decenija Hoće li lažni otkriti pravog detlića? Prvi je skalamerija s dve kamere koju nadgleda računar, a drugi je retka vrsta ptice, poslednji put viđena pre više od šest decenija.

 

 (Dalje)

Detlić kljuna boje slonovače

amlramzes | 29 Mart, 2012 22:23

Detlić kljuna boje slonovače ili crvenoglavi dzinovski američki detlić ( Campephilus principalis ) je, ili je bio jedna od najvećih vrsta detlića na svetu. Ova vrsta se vodi kao kritično ugrožena i verovatno izumrla od strane međunarodne unije za očuvanje prirode IUCN. 

  Mužijak na ručno obojenoj fotografiji iz 1935 godine

Američko udruženje za posmatranje ptica ga klasifikuje u klasu 6 -vrsta koja je "definitivno ili verovatno izumrla." (Dalje)

Zaveštala svoje bogatstvo iberijskom risu

amlramzes | 29 Mart, 2012 17:22

Tanjug  27. 02. 2010. - 16:07h  

Posredstvom nekoliko udruženja za zaštitu životinja, jedna bogata Španjolka zaveštala je svoje bogatstvo, procenjeno na devet miliona evra, životinjama, a pre svega iberijskom risu koji se smatra najugroženijom vrstom mačaka na svetu. (Dalje)

Bik pastrmka

amlramzes | 29 Mart, 2012 16:08

Bik pastrmka (Salvelinus confluentus) je riba porodice Salmonidae,iz secerozapadnog dela Severne amerike.

 

To je veoma ugrožena vrsta. (Dalje)

Rovčica sa ostrva Sao Tome

amlramzes | 27 Mart, 2012 19:39

Rovčica sa ostrva Sao Tome, je veoma ugrožena životinja.

To je životinja koja se veoma retko viđa,i kao rezultata toga detaljne informacije o izgledu ove životinje teško je dobiti.Jedini detaljan opis dalo je hvatanje jednog mužijaka ove rovčice 1982.godine,skoro 100 godina nakon njenog otkrića.

 

 (Dalje)

Tarsier

amlramzes | 25 Mart, 2012 22:31

Tarsiersi su halorini primati iz porodice Tarsidae,koja je sama po sebi usamljena u postojećeoj porodici u okviru Tarsiformesa.Iako je ova grupa životinja nekada bila široko rasprostranjena ,sve vrste žive danas na ostrvima jugoistočne azije.

 

 (Dalje)

Arapske planinkse gazele

amlramzes | 25 Mart, 2012 21:15

Čisto krvna arapska gazela iz porodice antilopa je izumrla.Današnje takođe ugrožene gazele arapskog poluostrva su porklom planinske gazele.Nekoliko podvrsta su imenovane a pet od njih su ranije bile na IUCN ovoj crvenoj listi.

To su Akacija gazela,Arapsko planinska gazela,gazela sa ostrva Farasan,Palestinska planinska gazela i Muskat gazela. Zbog nezakonitog lova i hvatanje živih gazela na arapskom poluostrvu Njihov broj nastavlja konstantno da opada u veličinama od 30% u protekle tri generacije(18 god.).

 Akacijska gazela (Dalje)

Američki beli pelikan

amlramzes | 25 Mart, 2012 20:04

Gubitak staništaje najveći poznati uzrok neuspeha gnežđenja ,sa poplavama i sušama koje su sada tekući problem.Stradaju i ljudskom krivicom u ribarskim mrežama i opremi,stanište im se ugrožava i nautičkim turizmom. (Dalje)

Havajska patka

amlramzes | 25 Mart, 2012 18:42

Havajska patka ( Anas wyvilliana )je vrsta ptica iz porodice Anatidae.To je endemska vrsta velikih Havajskih ostrva.Starosedeoci ovu patku nazivaju koloa maoli.

  (Dalje)

Jelen sa Floride

amlramzes | 22 Mart, 2012 20:22

Key deer ili Jelen sa Floride (Odocoileus virginianus clavium)je ugrožena vrsta jelena,koja živi samo u južnoj Floridi.To je podvrsta belorepog jelena (O. virginianus). 

 (Dalje)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 ... 18 19 20  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb