OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Polarne foke

amlramzes | 26 Januar, 2012 16:42Polarne foke su, kao i polarni medvedi najviše zavise od globalnog zagrevanja i uticaja na topljenje arktičkog leda. Niko ne zna šta će se desiti ukoliko foke i druge vrste zadesi potpuno topljenje leda usled globalnog zagrevanja, što bi se moglo desiti na Arktiku posle 2040-te godine.

Istraživači sa Univerziteta Duke u Sjedinjenim Američkim Državama ustanovili su da je razmnožavanje foka smanjenjo za šest posto u poslednjih 30 godina. Tradicionalno ubijanje foka u Kanadi takođe doprinosi tome, nekoliko puta je zabeleženo da je čitava generacija novorođenih mladunaca foka ubijena.Kanadski komercijalni lov na foke i njihove mladunce je najveći pokolj morskih sisara na svetu. Kanada tokom marta i aprila planira da ubije preko 325.000 foka!

U nešto više od tri godine (između 2003. i 2005.), Kanadsko ministarstvo ribarstva i okeana objavilo je zastrašujuću kvotu za ubijanje od 975.000 mladunaca i odraslih grenlanskih i 30.000 odraslih običnih foka. (ali o tome ćete čitati u drugom članku).Polarne foke nastanjuju obale Arktika i Severnog mora. Krzno im je dugačko, gusto i belo i česta su meta Eskima koji ih love zbog ukusnog mesa koje jedu presno i kože, odnosno krzna, od kojeg prave odeću.

Takođe ako se ne preduzmu mere za kontrolu emisije žive, njena globalna emisija bi do 2020. godine mogla da poraste za 25 posto, što bi ugrozilo opstanak polarnih medveda, kitova, foka i arktičkih zajednica ljudi.

 http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-02-13 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb