OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Arapske planinkse gazele

amlramzes | 25 Mart, 2012 21:15

Čisto krvna arapska gazela iz porodice antilopa je izumrla.Današnje takođe ugrožene gazele arapskog poluostrva su porklom planinske gazele.Nekoliko podvrsta su imenovane a pet od njih su ranije bile na IUCN ovoj crvenoj listi.

To su Akacija gazela,Arapsko planinska gazela,gazela sa ostrva Farasan,Palestinska planinska gazela i Muskat gazela. Zbog nezakonitog lova i hvatanje živih gazela na arapskom poluostrvu Njihov broj nastavlja konstantno da opada u veličinama od 30% u protekle tri generacije(18 god.).

 Akacijska gazela

Ranije su živele od sirije do sinaja.Poslednji put u Egiptu su viđene 1932god.,siriji 1970,u Libanu se verovalo da su izumrle posle 1945 ali su 3 viđene 1998.,poslednji zapis iz Jordana je bio 1986. Njihovo trenutno stanište obuhvata Izrael,Saudijsku arabiju,Oman,Ujedninjene arapske emirate i Jemen,a mala populacija je uvedena na ostrvu Farur u Iranu.

Ukupna veličina populacije se trenutno procenjuje na oko 15000. Izrael oko 3000,Oman oko 10000(u velikom su opadanju),Saudijska arabaija 1,500-1700,Jemen-nema procene ali generalno opisane kao retke. Naseljava niz pustinjskih i polupustinjskih staništa.One se često javljaju na strmom terenu,ali izbegavaju kamenite oblasti i mogu da izdrže teške klimatske uslove.

  Arapska planinska gazela

U Izraelu i Arava dolini akacijske gazele nalaze se u sušnim staništima u kojima dominiraju akacije,a Palestinska planinska gazela se nalazi u brdovitim regionima sa dobrom pokrivenošću tla vegetacijom,posebno blizu navodnjavanih oblasti.Gazele na Farasan ostrvu nastanjuju oblasti u kotlinama polomljenih korala i ravnog šljunka.Obično se hrane samo noću a vodu piju iz rose.  

Glavne pretnje su nelegalan lov za meso i hvatanja živih životinja za kućne ljubimce i privatne kolekcije ,posebno u Omanu,Jemenu,i Saudisjkoj arabiji.Gubitak staništa za gazele se vidi i kroz razvoj poljoprivrede,ispaša stoke,izgradnja puteva i naselja je takođe velika pretnja.U dolini Arava glavna pretnja po Akacijske gazele je pogoršanaj staništa,podzemne vode presušuju zbog njihovog prekomerenog korišćenja za poljoprivredu što izaziva da akacije,drveće,žbunje i višegodišnje zeljaste biljke nestanu.

 Palestinska planinska gazela 

Tu su i predatori kao što su vuk i šakal,mala veličina preostale populacije znači da je pretnja po njihov opstanak velika. Palestinska planinska gazela se nekada lovila pod dozvolom u Izraelu jer su je smatrali za poljoprivrednu štetočinu.Ubijanje je legalno zaustavljeno 1993g. zbog opadanja njihovog broja. Na Farasan ostrvu nema prirodnih neprijatelja,ali ako se populacija poveća neće imati gde da se napasa biljkama. Planinske gazele su pravno zaštićene u Izraelu,Saudijskoj arabiji i Omanu,ali poštovanje tog zakona nije još uvek efikasno.

Stvorene su i mnoge zaštićene oblasti u saudijskoj arabiji i na Farasan ostrvu kao i u Omanu i Izraelu.Dodaje im s dopunska hrana a prirodna vegetacija se navodnjava. http:

//www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/8970/0

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-25 

Komentari

Komplimenti

poseti me | 31/05/2013, 15:51

Interesantan dnevnik iz kojega mozes ponesto naucit i studirati zivotinjske vrste na nasoj planeti. I mi spadamo u istu grupu bica, da se niko ne uvredi, pa stiteci njih u stvari stitimo i sebe, samo to nasi glupi politicari i mocnici ne uspevaju uvideti. Bio sam u Izraelu i mogu vam potvrditi bogatu faunu u toj zoni.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb