OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Bik pastrmka

amlramzes | 29 Mart, 2012 16:08

Bik pastrmka (Salvelinus confluentus) je riba porodice Salmonidae,iz secerozapadnog dela Severne amerike.

 

To je veoma ugrožena vrsta.

Može se naći u hladnim vodama visokih planina i priobalnim rekama severozapada sev.amerike, uključujući Jukon, BritanskuKolumbiju,Vašington,Oregon,Ajdaho,zapadnu Montanu,severnu Nevadu itd.

Ima bele ivice peraja,neobično velika usta i dužinu do 103cm sa 14,5kg težine.Bik pastrmka može biti migratorna,krećući se kroz velike rečne sisteme,jezera i okeane,ili mogu ostajati na jednom mestu čitav svoj život.Živi u vodi oko 13 stepeni celzijusa,sa čistim šljunkom,dubokim prirodnim bazenima,skrivenim mestima ispod trulih panjeva,duž rečnih litica,potočnih krivina i rečnih meandra.

Hrane se zoplanktonima i zajednici organizama sa morskog dna.Kako rastu, tako počinju da se hrane i drugim ribama,ili lososovom ikrom u primorskim krajevima.

 

Reprodukcija ove ribe zahteva hladnu vodu i niske količine mulja,što je ugroženo izgradnjom puteva i ljudskim delatnostima u blizini reka.Temperatura vode se povećava kao i količina mulja koje završava u rekama. Migracija je takođe otežana Bik pastrmakma zbog izgradnje brana.U opsanosti su i od hibridizacije tj.mešanja sa ne-domaćom potočnom pastrmkom.

Bik pastrmke su najbolji indikatori zdravlja reke i života u njoj jer su joj potrebne iste stvari kao i nama ljudima, čista voda i ne zagađena priroda.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bull_trout

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-29 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb