OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Detlić kljuna boje slonovače

amlramzes | 29 Mart, 2012 22:23

Detlić kljuna boje slonovače ili crvenoglavi dzinovski američki detlić ( Campephilus principalis ) je, ili je bio jedna od najvećih vrsta detlića na svetu. Ova vrsta se vodi kao kritično ugrožena i verovatno izumrla od strane međunarodne unije za očuvanje prirode IUCN. 

  Mužijak na ručno obojenoj fotografiji iz 1935 godine

Američko udruženje za posmatranje ptica ga klasifikuje u klasu 6 -vrsta koja je "definitivno ili verovatno izumrla."

Poreklom je iz netaknutih šuma jugoistoka Sjedninjenih Država (s posebnim podvrstama na Kubi).Zbog uništavanja staništa ,a u manjoj meri lova njegov broj se smanjio do tačke gde je neizvesno je li i dalje opstao. 

 

Mnogo je bilo potencijalnih viđanja ovog detlića od 2004 do danas,ali ni jedno nije zvanično, naučnim ili fotografskim dokazima potvrđeno.Od 1940,nema jasnih dokaza da ovaj detlić i dalje postoji tj.nema nedvosmislenih fotografija,video snimaka,uzoraka DNK perja ili izmeta.Napori u restauraciji uzurpiranih staništa su inicirani u određenim oblastima u kojima postoji relativno velika verovatnoća da su pojedini primerci ove vrste preživeli,kako bi se ti preživeli pojedinci zaštitili.

  Mužijak napušta gnezdo po povratku ženke -Luizijana 1935 god. Foto Arthur A. Allen

Ovi detlići vole močvarne lišćare i borove šume sa velikom količinom mrvih debla u propadanju.Pre američkog građanskog rata veliki deo zemlje na jugu je bio prekriven ogromnim područijima prastarih šuma koje su bile pogodne kao stanište za ptice.Nakon građanskog rata,drvna industrija je milione hektara na jugu posekla,ostavljajući samo nekoliko retkih izolovanih predela odgovarajućih za stanište ptica. A pošto se ovaj detlić hranio pretežno larvama "dosadne bube"iz trulog drveta, ubrzo mu je nestalo hrane,mada je se hranio i semenkama,voćem i insketima,ali da bi jedan par prehranio svoje mlade potrebno im je najmanje 25km kvadratnih,što je prekomerena seča šuma onemogućila.

Perje na glavi-kod mužijaka (crveno)gore i ženke dole

Generalno se smatralo da je ova vrsta isčezla još 1920 godine,ali su nekako ipak preživeli do 1938 kada je ostalo nekih 20 detlića u divljini,nekih 6.8 jedinki su se nalazile u stoletnoj šumi poznatoj kao šuma pevača u Luizijani,gde su prava za seču imale kompanije Ghicago Mill i Lumber Company.Kompanije odbacuju molbe 4 južna guvernera da se ovaj deo šume otkupi i izdvoji kao rezervat i seku celu šumu.Do 1944 poslednja viđena ženka je već otišla iz ovog područija.

Ženka se vraća u gnezdo -April 1935 god.

Bilo je brojnih nepotvrđenih izveštaja o primećivanju ove ptice,iako su mnogi orintolozi verovali da je vrsta potpuno zbrisana, pa je i IUCN ocenio kao nestalu vrstu 1994 ,što je kasnije promenjeno u "kritično ugrožena"na osnovu koje bi se vrsta i dalje mogla naći negde u prirodi.Bilo je na desetine ekspedicija,ali ni jedna nije mogla pružiti valjane dokaze da ova vrsta nije izumrla i da još postoji.

 

Mnogi naučnici ne veruju da ona više postoji i da nema nade da je preživela ljudsku bahatost,nemarnost i nebrigu za živi svet oko sebe.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ivory-billed_Woodpecker

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-29 

Komentari

Re: Detlić kljuna boje slonovače

valentina | 27/03/2014, 15:29

kretanje detlica

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb