OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Zaveštala svoje bogatstvo iberijskom risu

amlramzes | 29 Mart, 2012 17:22

Tanjug  27. 02. 2010. - 16:07h  

Posredstvom nekoliko udruženja za zaštitu životinja, jedna bogata Španjolka zaveštala je svoje bogatstvo, procenjeno na devet miliona evra, životinjama, a pre svega iberijskom risu koji se smatra najugroženijom vrstom mačaka na svetu.

Od devet miliona evra, tri treba da budu upotrebljena za spasavanje iberijskog risa. Novac će biti investiran u program reprodukcije u zatočeništvu te ugrožene vrste. Španski dnevnik El Pais prenosi da je dobročiniteljka preminula u oktobru 2008. godine i da je zaveštala svoje bogatstvo jednom broju udruženja za zaštitu životinja.

Na jugu Španije i u Portugalu, u prirodi danas postoji još samo 200 risova, dok ih je početkom 20. veka bilo oko 100.000. Ta životinja može da dostigne dužinu od jednog metra i težinu od 15 kilograma.

Od potpunog nestanka tigra sa sabljastim zubima iberijski ris se smatra najugroženijom životinjskom vrstom.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/178292/Zavestala-svoje-bogatstvo-iberijskom-risu-

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-29 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb