OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Rovčica sa ostrva Sao Tome

amlramzes | 27 Mart, 2012 19:39

Rovčica sa ostrva Sao Tome, je veoma ugrožena životinja.

To je životinja koja se veoma retko viđa,i kao rezultata toga detaljne informacije o izgledu ove životinje teško je dobiti.Jedini detaljan opis dalo je hvatanje jednog mužijaka ove rovčice 1982.godine,skoro 100 godina nakon njenog otkrića.

 

Ima tamno braon krzno i dugi ružičasti rep,duge zadnje udove, možda za skakanje ili penjanje.Male tamne oči a velike uši,dok je njuška neuobičajeno duga sa bledim brkovima. 

Živi samo na ostrvu Sao Tome-jednog od dva ostrva koja čine Demokratsku republiku Sao Tome i Principe. Sao Tome ostrvo se prostire na površini od samo 857 kvadratnih km.i nalazi se u zalivu Gvineje, na zapadnoj obali Gabona. 

Obično naseljava vlažne planinske tropske šume,kao što je uobičajeno kod mnogih Crocidura vrsta.Tolerantan je na ljudske delatnosti, a takođe je pronađen u blizini ljudskih naselja.Smatra se da obitava na visinama između 75 i 1200 metara. Veoma malo se zna o ovoj retkoj rovčici.Većina viđenja ukazuje da je to usamljeni sisar,većinu svog života kao i druge rovčice Jednom su samo viđeni kako jure jedno drugo,ali to je najverovatnije bilo prilikom parenja ili u teritorijalnom sporu. Duge zadnje noge mogu da ukazuju na sposobnost za skokove a dug rep sugeriše da bi mogao biti i efikasan penjač.

Ishrana mu je veoma šarolika. Duga njuška je verovatno evoluirala,kako bi se lakše doprlo do malih insekata i beskičmenjaka u pukotinama stena i malih otvora. Decembra 1971.otkriveno je gnezdo sa uginulim mladuncima i to je jedini snimljeni dokaz koji govori o njihovom parenju.

 

Sao Tome rovčica je prvenstveno ugrožena zbog seče šuma i degradacije staništa.Otkako su se Portugalci naselili na ostrvu 1479,velike površine pod šumom su izgubljene, a zemlja je preobličena za poljoprivredu.(šećer, kafa,kakao). Do nedavno krčenje šuma se moglo prepisati izgradnji kuća i vrtova. Danas je ova životinja uglavnom u udaljenim i nepristupačniom područjima šuma koje ostaju netaknute. Od kolonizacije invazivne vrste životinja su uvedene što namerno što slučajno.

Dovedene su svinje,koze,ovce,mačke,pse,lasice,cibetke,pacovi i miševi.Pacovi i miševi imaju slična skladišta hrane kao rovčice i tako konkurišu za izvor hrane.Pojavio se i veliki broj ptica grabljivica privučenih tolikim glodarima. Lasice,cibetke i mungosi napadaju direktno same rovčice kao plen.Iako invanzivne vrste nisu jedini uzrok pada populacije Sao Tome rovčice,smatra se da je njihov uticaj u kombinaciji sa uništavanjem staništa doveo ovu životinju u opasnu poziciju.

Kao vrsta o kojoj se ekstremno malo zna postoji velika potreba za proučavanjem kako bi se bolje razumele pretnje sa kojima se ova životinja suočava.Trenutno nema nikakave direktne mere koje su se preduzele u svrhu njenog očuvanja. Moguće je mada ne sigurno da može doći do toga da ova rovčica postane zaštićena u novom nacionalnom parku,koji obuhvata oko 85% ostrvske primarne šume.Ipak ograničeni resursi i odsustvo konzervatorskih radova na samom terenu,znači da su ovi šumski prostori još uvek predmet ilegalnog lova i ekploatisanje resursa nezaštićenih područja.

Otkriće nafte u zalivu Gvineje će doneti brz ekonomski rast u bliskoj budućnosti.To znači da će bolja zaštita,upravljanje i zaštita nacionalnih parkova i aktivno pokušavanje konzervacije biti važniji nego ikad.

Stanište ove rovčice mora biti sačuvano da bi se ona sačuvala.

http://www.arkive.org/sao-tome-shrew/crocidura-thomensis/

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-27 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb