OPSTANAK ZAŠTIĆENIH VRSTA

Ovaj blog je nastao kao potreba da se na jednom mestu opišu više tema,a akcenat se stavlja na zaštitu prirode,životinja i ljudi.

Pokušaćemo u mesecima koji predstoje da vam iz naše obimne arhive prikažemo što više članaka iz širokog spektra tema koje će obrađivati:

Važnost očuvanja jedinstvenih ekosistema,životinjskih i biljnih vrsta koje izumiru ili su ugrožene na neki drugi način,lepote nesvakidašnjih prirodnih mesta,opisati neke interesantne vste koje nisu ugrožene kao i druge životinje koje se u Srbiji nepravdeno istrebljuju na svakom koraku(a neverovatno važne za ravnotežu u prirodi) kao što su zmije i vukovi.

I na kraju teme koje se tiču nas ljudi: kako da promenimo svoje ponašanje prema prirodi,drugim živim bićima u flori i fauni ali i prema nama samima.

Važnost borbe protiv rasizma,nacionalizma,verske netrpeljivosti,psiho-fizičkog nasilja u porodici i drugih vidova zlostavljanja,mržnje,ratnih sukoba,omalovažavanja žena,osoba ometenih u razvoju i dr.

Potrebna nam je mudrost,požrtvovanost i zelja za učenjem,zato su inspiracija za buduće tekstove upravo ljudi koji su to imali:Mahatma Gandi,Stiv Irvin i Čarls Darvin ali i naš Jovan-Joca Memedović.

Vreme je da shvatimo da smo deo prirode,da od nje zavisimo i od suživota sa svim njenim stanovnicima koji imaju jednaka prava na život,koji osećaju bol,patnju,ljubav,radost...baš kao i ljudi.

od autora bloga:Aleksandar Šaca Latovljević

Pratite nas i na našoj FB stranici:
https://www.facebook.com/Opstanak-zaštićenih-vrsta-220224764820117/

Američki beli pelikan

amlramzes | 25 Mart, 2012 20:04

Gubitak staništaje najveći poznati uzrok neuspeha gnežđenja ,sa poplavama i sušama koje su sada tekući problem.Stradaju i ljudskom krivicom u ribarskim mrežama i opremi,stanište im se ugrožava i nautičkim turizmom.  

Američki beli pelikan( Pelecanus erythrorhynchos )je velika vodena ptica iz reda Pelecaniformes .Obitava u unutrašnjosti severne amerike a zimi kreće na jug ka obalama centralne amerike.

  

Dužine je do 170 cm sa rasponom krila i do 300 cm a težine nekad i do 14kg.Gnezde se u kolonijama od nekoliko stotina parova na udaljenim slanim i slatkovodnim jezerima u unutrašnjosti severne amerike a zimi više vole ušća reka i jezera u meksičkom zalivu i sve do Paname.Može živeti do 16 god.a u zatočeništvu i do 34god. Za razliku od braon pelikana američki pelikan ne roni za njegovu hranu već plivanjem uhvati svoj plen.Svaka ptica pojede više od 4kg dnevno.

Ove ptice se obično gnezde u kolonijama na izolovanim ostrvima gde se smanjuje verovatnoća da ih sisari ugroze.Jedino crvene lisice i kojoti se usuđuju da napadnu odrasle pelikane koji su previše veliki za ptice grabljivice i druge potencijalne predatore.Ali galebovi umeju da im ukradu i pojedu jaja a mlade pelikane love sove i orlovi.Pelikani će se povući sa svog gnezda samo ako je pretnja čovek ili drugi veliki sisar ali kada je u pitanju druga ptica boriće se veoma žustro protiv uljeza.

  

Ova vrsta je zaštićena od strane zakona o migracionim pticama iz 1918g.,a ima i status zaštićene vrste od strane kalifornijske države kao vrsta od posebnog značaja.Na globalnom nivou vrsta se po IUCN klasifikuje u kategoriji "poslednja briga" .

Gubitak staništaje najveći poznati uzrok neuspeha gnežđenja ,sa poplavama i sušama koje su sada tekući problem.Stradaju i ljudskom krivicom u ribarskim mrežama i opremi,stanište im se ugrožava i nautičkim turizmom. Bilo je i izraženijih padova populacije sredinom 20og veka,prekomerenim zaprašivanjem DDT i Endrin,i drugih organohlorida u poljoprivredi i kao i zagađenju močvara.Ali populacija se dobro oporavila posle donošenja strožeg zakona za zaštitu životne sredine,i danas je stabilna sa blagim rastom.

Erozija koja se javlja na mestima priplodnih kolonija i dalje je problem u nekim slučajevima,kao i povremena trovanaj pesticidima koji se koriste blizu mesta hranjenja ili zimovana ovih ptica.

http://en.wikipedia.org/wikiAmerican_White_Pelican

http://amlramzes.blog.rs/blog/amlramzes/generalna

2012-03-25

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb